Isnin, 18 Februari 2013

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Polis Mesir dapat pistol baharu

Posted:

Polis Mesir dapat pistol baharu

Polis Mesir dapat pistol baharu

PROTES ganas yang sering tercetus di Mesir membuatkan anggota polis menuntut supaya mereka dibekalkan dengan senjata sepanjang masa untuk mempertahankan diri.


KAHERAH - Kementerian Dalam Negeri Mesir semalam bersetuju membeli 100,000 pucuk pistol 9mm baharu selepas anggota polis berpangkat rendah mengadakan tunjuk perasaan menuntut senjata yang lebih baik untuk mempertahankan diri mereka.

Pengumuman itu menamatkan tunjuk perasaan selama lima hari melibatkan beribu-ribu anggota polis.

Ia juga dilihat bakal mencetuskan provokasi daripada kumpulan hak asasi manusia dan aktivis yang mendakwa polis menggunakan senjata api ke atas penunjuk perasaan yang tidak bersenjata.

Sejak tiga minggu lalu, kira-kira 70 orang penunjuk perasaan maut.

Seorang pegawai keselamatan memberitahu, keputusan membeli pistol baharu itu dibuat selepas mengkaji rungutan anggota polis yang tidak mampu mempertahankan diri apabila berlakunya serangan ke atas pusat keselamatan dan balai polis. Mereka juga diserang sewaktu demonstrasi.

Kolonel polis yang telah bersara, Ihab Youssef berkata, anggota polis berpangkat rendah, dikenali sebagai afrad dan omana dibenarkan untuk membawa senjata ketika bertugas.

Mereka kemudian perlu memulangkan senjata tersebut selepas waktu kerja.

Namun, mereka kini menuntut supaya boleh membawa senjata sepanjang masa. "Keadaan akan menimbulkan masalah kerana mereka tidak terlatih dan tidak tahu menggunakan senjata ini. Lebih buruk lagi jika polis boleh menjadi samseng selepas tamat waktu kerja," kata Youssef.

Anggota polis mahukan gaji tinggi dan kondisi kerja yang lebih baik.

Mereka juga kecewa kerana polis boleh dibicarakan di mahkamah tentera.

Selain pistol, kementerian sama turut bersetuju untuk mengkaji kenaikan pencen, jumlah rumah, hospital dan klinik untuk kegunaan anggota polis di seluruh Mesir. - Agensi

3,500 pasangan kahwin serentak

Posted:

3,500 pasangan kahwin serentak

3,500 pasangan kahwin serentak


BERIBU-RIBU pasangan menyertai majlis perkahwinan beramai-ramai oleh Gereja Penyatuan di Pusat Keamanan Dunia Cheongshim di Gapyeong, kira-kira 60 kilometer timur laut Seoul, Korea Selatan semalam. - REUTERS


GAPYEONG – Seramai 3,500 pasangan pengantin terdiri daripada ahli Gereja Penyatuan di Korea Selatan melangsungkan perkahwinan dalam satu majlis di sini semalam.

Majlis perkahwinan beramai-ramai itu adalah yang pertama diadakan sejak kematian pengasas ajaran Kristian berkenaan, Sun Myung Moon pada 3 September tahun lalu.

Myung Moon sebelum ini mencetuskan kontroversi apabila mengakui dirinya sebagai penyelamat manusia sejagat.

Pengantin-pengantin tersebut datang dari seluruh dunia untuk disatukan di ibu pejabat Gereja Penyatuan di timur ibu kota Korea Selatan, Seoul.

Sebelum ini, perkahwinan serentak melibatkan puluhan ribu pasangan dengan sebahagiannya berlangsung di stadium-stadium telah menjadi ciri utama ajaran Gereja Penyatuan.

Acara perkahwinan beramai-ramai itu bermula pada awal 1960-an melibatkan 24 pasangan dengan 12 pasangan suami isteri turut memperbaharui ikrar perkahwinan mereka.

Jumlah mereka yang menyertai majlis tersebut terus meningkat dari tahun ke tahun.

Pada 1997, seramai 30,000 pasangan berkahwin dalam majlis Gereja Penyatuan di Washington, manakala 21,000 pasangan lagi disatukan di Stadium Olimpik di Seoul dua tahun kemudian.

Pasangan yang memilih untuk dikahwinkan oleh gereja tersebut perlu melafazkan sumpah bahawa mereka masih perawan dan perlu menahan diri daripada melakukan hubungan seks untuk sekurang-kurangnya 40 hari selepas bergelar pasangan suami isteri. – AFP

Pengguna FB boleh promosi status rakan

Posted:

Pengguna FB boleh promosi status rakan

Pengguna FB boleh promosi status rakan


FACEBOOK kini dilihat aktif mencari jalan untuk meningkatkan perolehan syarikat.


SAN FRANCISCO - Pengendali laman sosial Facebook kelmarin menyatakan, pihaknya kini membenarkan pengguna untuk membayar bagi memastikan mesej yang dihantar oleh rakan mereka mendapat lebih banyak perhatian.

Ciri itu akan diaplikasikan di seluruh dunia, kurang empat bulan selepas Facebook membolehkan pelanggannya membayar bagi memastikan status peribadi penting dilihat oleh rakan-rakan mereka.

"Kini, selain mempopularkan status anda sendiri, pengguna juga boleh mempromosikan status rakan seperti aktiviti mengumpul dana atau pengumuman mengenai apa jua sambutan," kata Facebook.

Antara status yang popular untuk dipromosikan adalah usaha rakan mengumpul dana bagi tujuan kebajikan, berpindah ke bandar baru, naik pangkat atau tamat belajar di universiti.

Ciri itu hanya boleh digunakan oleh individu yang mempunyai kurang 5,000 orang rakan dalam Facebook.

Facebook kini dilihat giat mencari jalan untuk menjana pendapatan selepas prestasi dalam pasaran saham kurang memberangsangkan. - AFP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan