Sabtu, 19 Januari 2013

Berita Harian: Dunia

Berita Harian: Dunia


Hobbit pernah wujud di Pulau Flores

Posted: 19 Jan 2013 02:37 PM PST

Penyelidik AS buat kajian tulang fosil Homo Floriensis

Flores: Manusia kerdil digelar 'Hobbit' mungkin pernah tinggal di kepulauan ini di Indonesia, demikian menurut kajian terbaru.

Namun, adakah itu benar? Hobbit, banyak diceritakan sebagai makhluk fiksyen dalam filem Lord of The Ring.

Mereka cenderung digambarkan sebagai bertubuh kecil dan berukuran separuh daripada ketinggian manusia. Mereka juga memiliki telinga runcing seperti Elf atau Dwarf (bunian atau orang katik).

"Makhluk kerdil itu berukuran tiga kaki enam inci atau kira-kira 100 sentimeter (1 meter), banyak menyerupai Hobbit. Penduduk dengan fizikal kecil di Flores bukan manusia moden yang berpenyakit," kata Caley Orr, seorang penyelidik daripada Jabatan Anatomi Universiti Midwestern Amerika Syarikat kepada DiscoveryNews.

Penyelidik menemui tulang fosil yang dikaitkan dengan fenomena baru Hobbit (Homo Floriensis). Bersama penemuan baru lain yang akan membantu mendedahkan jenis fizikal makhluk, bagaimana tabiat dan asal usul mereka.

Penemuan baru itu diceritakan dalam Journal of Human Evolution berdasarkan penemuan tulang pergelangan tangan di Pulau Flores, Indonesia.
AGENSI

15 mayat rentung

Posted: 19 Jan 2013 02:36 PM PST


Algiers: Komando Algeria semalam menemui 15 mayat rentung di loji gas In Amenas yang diserang pemberontak dan usaha mengenal pasti identiti mayat itu sudah dilancarkan. Mayat itu ditemui selepas tentera Algeria melancarkan operasi untuk membebaskan berpuluh-puluh pekerja asing dan tempatan yang ditahan di situ. Belum ada maklumat bagaimana mangsa maut, lapor agensi berita Mauritania, ANI yang sentiasa berhubung dengan penculik menamakan mereka sebagai 'Briged Bertopeng'.

Kumpulan itu bersekutu dengan pergerakan Islamic Maghreb (AQIM) yang ada hubungan dengan al-Qaeda sebelum menamatkan kerjasama bulan lalu, kata pakar keganasan Perancis.

Memetik sumber tidak dinamakan, ANI menyatakan penculik berasal dari Algeria, Kanada, Mali, Mesir, Niger dan Mauritania.

Sky News melaporkan, tentera Algeria terus mengepung loji gas berkenaan dan helikopter membantu pemantauan.
Tentera Algeria cuba membebaskan tebusan kerana penculik menuntut dibenarkan membawa meraka ke Libya.

Militan al-Qaeda menguasai utara Mali tahun lalu dan ramai daripada mereka adalah dari Algeria.

Keadaan itu memaksa Perancis campur tangan.

Persoalan timbul selepas penculik itu mudah masuk ke loji berkenaan tiga hari lalu.

Loji itu menghasilkan 10 peratus gas asli yang dijual Algeria untuk mendapat hasil eksport.

Pegawai Algeria berkata, penyerang mungkin mendapat bantuan orang dalam kerana beratus-ratus pekerja adalah penduduk tempatan.

Serangan itu dirancang sejak dua bulan lalu selepas seorang anggota Briged Bertopeng itu memberitahu agenda mereka kepada ANI.

Anggota kumpulan itu berkata, mereka memilih untuk bertindak di Algeria kerana menjangka negara itu akan menyokong usaha menyokong tindakan mengusir pelampau.

AGENSI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan