Khamis, 26 Januari 2012

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Reaksi sekatan minyak EU

Posted:

Reaksi sekatan minyak EU

Reaksi sekatan minyak EU

TEHERAN 26 Jan. - Parlimen Iran dijangka menimbang satu rang undang-undang untuk mengharamkan eksport minyak ke Eropah minggu depan, selepas Kesatuan Eropah (EU) mengenakan sekatan minyak ke atas negara ini, kata laporan media hari ini.

Jurucakap Suruhanjaya Tenaga Parlimen, Emad Hosseini berkata, suruhanjaya itu sedang melengkapkan cadangan rang undang-undang berkenaan.

Beliau berkata, cadangan itu dijangka dibentangkan apabila Parlimen bersidang pada Ahad ini.

"Jika rang undang-undang ini diluluskan, kerajaan terpaksa menghentikan penjualan minyak ke Eropah sebelum pelaksanaan sekatan minyak tersebut,'' katanya.

EU pada awal minggu ini mengenakan sekatan minyak terbaru ke atas eksport minyak Iran ketika Barat meningkatkan tekanan ke atas Teheran berhubung program nuklearnya dan menggesa Iran kembali ke meja rundingan.

Iran yang telah dikenakan pelbagai sekatan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berulang kali menafikan program nuklearnya yang didakwa menyembunyikan usaha untuk membina senjata nuklear.

Seorang lagi anggota suruhanjaya itu, Hassan Gharourifard berkata, rang undang-undang itu akan memaksa kerajaan menghentikan jualan minyak ke Eropah sebelum sekatan EU dikuatkuasakan.

EU yang merupakan pasaran utama minyak Iran, mengimport kira-kira 600,000 tong minyak sehari pada 10 bulan pertama tahun lepas selain India dan China.

Bagaimanapun, China dan India enggan tunduk kepada tekanan dari Washington untuk turut menyekat sumber pendapatan minyak Iran. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Bangunan runtuh di Brazil, tiga maut

Posted:

Bangunan runtuh di Brazil, tiga maut

Bangunan runtuh di Brazil, tiga maut


Sebuah kereta remuk di bawah runtuhan, sementara (gambar kecil) menunjukkan beberapa buah kenderaan yang berdebu serta serpihan-serpihan bangunan selepas dua buah bangunan runtuh di pusat bandar Rio de Janeiro, Brazil, kelmarin. – AFP


RIO DE JANEIRO 26 Jan. – Sekurang-kurangnya tiga maut, sementara 16 yang lain hilang apabila dua bangunan runtuh di sini, petang semalam.

Kejadian itu berlaku berhampiran bangunan teater perbandaran di dataran bersejarah Cinelandia.

Menurut Datuk Bandar Rio De Janeiro, Eduardo Paes, dua bangunan yang runtuh tersebut masing- masing setinggi 10 dan 20 tingkat.

"Empat mangsa yang cedera telah dibawa ke hospital. Masih terdapat ramai mangsa yang tertimbus di bawah runtuhan, namun kami tidak dapat pastikan jumlahnya," katanya.

Sebelum ini, siaran televisyen Globo News yang memetik kenyataan Kementerian Pertahanan melaporkan, seramai 11 maut dan cedera dalam kejadian tersebut.

Menurut saksi, terdapat beberapa kejadian letupan di kawasan terbabit sebelum kedua-dua bangunan tersebut runtuh.

Paes, bagaimanapun menjelaskan punca kejadian masih belum dapat dikenal pasti dan berkemungkinan disebabkan masalah ketidakstabilan struktur.

Sisa runtuhan memenuhi jalan-jalan sekitar bangunan 20 tingkat terbabit manakala debu tebal menyelubungi beberapa kereta berhampiran.

Bangunan 20 tingkat itu sebelum ini menempatkan beberapa buah pejabat perundangan.

Berpuluh-puluh pasukan bomba dan kecemasan dikerahkan ke tempat kejadian untuk membantu mangsa yang terperangkap.

Bangunan tersebut turut menempatkan sebuah restoran dan cawangan bank, namun tidak diketahui sama ada ia beroperasi atau sebaliknya ketika kejadian berlaku. – AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan