Isnin, 5 Disember 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Vietnam diancam bahan letupan

Posted:

Vietnam diancam bahan letupan

Vietnam diancam bahan letupan

HANOI 5 Dis. - Lebih 100,000 rakyat Vietnam terbunuh atau cedera dalam letupan periuk api atau bom jenis lain sejak Perang Vietnam berakhir hampir 40 tahun lalu, dan tempoh berdekad-dekad lagi diperlukan bagi membersihkan seluruh negara ini daripada ancaman tersebut.

"Peninggalan perang yang termasuk ratusan ribu tan bom dan bahan letupan lain terus menyebabkan kemalangan jiwa setiap hari," kata Perdana Menteri, Nguyen Tan Dung hari ini pada persidangan tajaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi mencari jalan untuk menangani masalah tersebut.

Dung berkata, 42,132 orang terbunuh dan 62,163 lagi cedera akibat letupan periuk api, bom dan bahan letupan lain sejak perang tamat pada 1975.

Amerika Syarikat (AS) menggunakan kira-kira 16 juta tan bom dan peluru untuk membantu sekutunya, bekas kerajaan Vietnam Selatan memerangi pejuang komunis Vietnam Utara yang akhirnya memenangi perang itu dan menyatukan semula negara ini.

Kata Duta AS ke Vietnam, David Shear pada persidangan itu, Washington menyediakan peruntukan AS$62 juta (RM186 juta) untuk membantu Vietnam menangani 'peninggalan perang yang membawa penderitaan itu'.

"Usaha kami untuk membantu Vietnam mengatasi masalah sukar ini telah memupuk sikap saling mempercayai dan persefahaman antara AS dan Vietnam sehingga membolehkan hubungan dua hala antara kita berkembang maju," kata Shear.

Timbalan Menteri Vietnam bagi buruh, mangsa perang dan hal-ehwal masyarakat, Bui Hong Linh berkata, bahan letupan masih didapati di kira-kira 6.6 juta hektar tanah atau lebih satu per lima daripada keluasan negara ini.

Katanya, hanya 300,000 hektar atau lima peratus daripada kawasan dicemari bahan letupan sudah dibersihkan dan pelan yang diluluskan oleh kerajaan baru-baru ini memperuntukkan pembersihan 500,000 hektar lagi yang akan melibatkan kos AS$595 juta (RM1.79 bilion) dalam tempoh lima tahun akan datang. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Jerebu: Beijing batal ratusan penerbangan, tutup lebuh raya

Posted:

Jerebu: Beijing batal ratusan penerbangan, tutup lebuh raya

Jerebu: Beijing batal ratusan penerbangan, tutup lebuh raya


Kenderaan terpaksa menggunakan laluan alternatif selepas jerebu tebal menyelubungi bandar raya Beijing - AFP


BEIJING 5 Dis. - Pihak berkuasa Beijing hari ini terpaksa membatalkan beratus-ratus penerbangan dan menutup lebuh raya apabila bandar raya ini diselubungi jerebu tebal bermula semalam sehingga mengehadkan jarak penglihatan.

Menurut Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di sini, kualiti udara di Beijing sudah mencapai tahap berbahaya, manakala agensi berita Xinhua menyifatkan ia hampir kepada paras tersebut.

Rangkaian televisyen CCTV melaporkan, hampir 400 penerbangan terpaksa dibatalkan semalam.

Menjelang tengah hari ini, lapangan terbang utama Beijing menerusi laman webnya melaporkan, sebanyak 132 penerbangan domestik dan lima penerbangan antarabangsa terpaksa dibatalkan.

Dalam pada itu, siaran televisyen memaparkan beribu-ribu penumpang terkandas berkumpul di kawasan lapangan terbang untuk menunggu atau menempah penerbangan yang berikutnya jika jerebu semakin pulih.

Hampir kebanyakan lebuh raya utama yang menghubungkan Beijing dengan daerah lain di utara China ditutup awal pagi ini, namun beberapa seksyen jalan telah dibuka apabila tahap penglihatan semakin pulih.

Sementara itu, beberapa organisasi antarabangsa termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyenaraikan Beijing sebagai satu daripada bandar paling tercemar di dunia berhubung penggunaan tenaga yang dijana lombong arang batu.

Ketika berlangsungnya temasya sukan Olimpik pada 2008, Beijing berusaha meningkatkan kualiti udara dengan menutup stesen jana kuasa arang batu dan mengurangkan penggunaan kereta, namun pencemaran tetap tidak dapat dikurangkan. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan