Jumaat, 30 September 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Loji penapisan minyak Shell di Singapura terbakar

Posted:

Loji penapisan minyak Shell di Singapura terbakar

Loji penapisan minyak Shell di Singapura terbakar

ASAP tebal dapat dilihat dengan jelas di Pulau Bukom selepas fasiliti minyak itu terbakar.


SINGAPURA - Sebuah loji penapisan minyak utama Shell milik syarikat tenaga gergasi Anglo-Dutch terbakar dan membuatkan anggota bomba bertungkus-lumus untuk memadamkannya.

"Kami percaya ia adalah kemalangan. Satu siasatan penuh akan dilakukan sebaik saja api berjaya dipadamkan," kata wakil syarikat tersebut dalam satu kenyataan.

Kebakaran tersebut bermula semalam di kilang penapis Shell di Pulau Bukom yang terletak lima kilometer dari Singapura. Pegawai yang tidak terlibat diarahkan keluar dari tempat tersebut.

Seramai 100 orang anggota bomba dari Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF) dan 250 pegawai terlatih Shell berusaha sepanjang malam untuk memadamkan api.

Loji tersebut merupakan pusat penapisan minyak Shell terbesar di dunia dari segi kapasiti penyulingan bahan mentah, menghasilkan bahan api, pelincir dan bahan kimia khusus dengan kebanyakannya untuk dieksport.

Menurut Shell, seorang anggota bombanya mengalami cedera ringan, sementara lima orang lagi anggota bomba berdepan masalah kesihatan lain.

SCDF turut menggunakan 21 buah pesawat pembawa air untuk menyejukkan kawasan kebakaran bagi mengelakkan tangki simpanan berhampiran terdedah kepada suhu tinggi.

- AFP

Rakyat Cuba sudah boleh jual beli kereta lama

Posted:

Rakyat Cuba sudah boleh jual beli kereta lama

Rakyat Cuba sudah boleh jual beli kereta lama


ANTARA kereta lama yang
masih digunakan secara
meluas di Havana.


HAVANA - Pihak berkuasa Cuba membenarkan jualan kereta di antara individu mulai semalam, selepas diharamkan selama 50 tahun yang membuatkan negara komunis itu bagaikan muzium kereta-kereta vintaj.

Sebelum ini, rakyat Cuba hanya boleh menjual kereta yang dibina sebelum revolusi negara itu pada tahun 1959. Undang-undang baharu yang diterbitkan dalam Warta Rasmi itu dilihat sebagai sebahagian daripada siri pembaharuan yang dilakukan oleh Presiden Cuba, Raul Castro untuk mengurangkan kawalan kerajaan ke atas ekonomi dan menggalakkan perniagaan berskala kecil.

Undang-undang itu membolehkan pemindahan milik kenderaan dibuat bagi tujuan jual beli atau sumbangan dalam kalangan rakyat atau warga asing yang menetap di Cuba.

Bagaimanapun, rakyat biasa masih dilarang daripada membeli kereta baharu. Namun mereka yang membeli kereta buatan Rusia melalui majikan masing-masing sebelum tahun 1990 kini boleh menjualnya secara sah.

"Ini merupakan salah satu keputusan terbaik untuk rakyat. Kereta adalah keperluan, bukannya barang mewah," kata seorang penjual barang kemas, Angel Garcia, 40, yang memandu kereta era Soviet, Moskvich. - AFP

Paris menangis, Prince terkejut

Posted:

Paris menangis, Prince terkejut

Paris menangis, Prince terkejut


Michael Amir


LOS ANGELES - Dua orang kakitangan Micheal Jackson memberitahu Mahkamah Tinggi Los Angeles mengenai keadaan cemas untuk menyelamatkan Raja Pop itu, ketika anak-kanaknya mula menangis dan bagaimana doktor Conrad Murray cuba untuk mengada-adakan cerita beberapa minit selepas bintang tersebut meninggal dunia.

Pada hari kedua perbicaraan, mahkamah turut diberitahu bahawa Murray berulang-ulang kali mendakwa Jackson berada dalam keadaan sihat, beberapa minggu sebelum kematiannya pada 25 Jun 2009.

Saksi-saksi itu juga menyatakan Jackson sering berjumpa dengan doktor Arnold Klein kerana sakit kulit. Dia juga kadangkala dilihat bercakap dengan perlahan dan sukar difahami.

Pengakuan paling menyedihkan datang daripada pembantu peribadi Jackson, Michael Amir Williams. Dia masih ingat menerima panggilan telefon daripada Murray yang cemas dan memintanya segera datang ke rumah sewa Jackson di Hombly Hills. Jackson meninggal dunia pada usia 50 tahun akibat dos berlebihan ubat sedatif propofol.

Perbicaraan kes Jackson bermula pada Selasa lalu dengan pihak pendakwa mendakwa Murray bersalah kerana cuai dan mengakibatkan kematian Jackson. Sementara peguam Murray menyatakan Jackson mati akibat sikapnya sendiri yang mengambil ubat secara berlebihan.

Semalam, imej mayat Jackson dengan mata terbuka disiarkan. Malah, rakaman audio yang menunjukkan penyanyi itu telah diberi ubat turut didedahkan.

Selepas Jackson disahkan mati di hospital UCLA, Williams mengakui bahawa ada berbual dengan Murray. "Dia (Murray) memberitahu ada satu krim di dalam bilik Micheal yang dia tidak mahu orang lain tahu mengenainya. Dia juga meminta saya untuk menumpangkannya untuk mengambil krim tersebut. Tetapi saya menolaknya," kata Williams.

Murray juga didakwa mengarahkan supaya ubat-ubatan termasuklah beberapa botol propofol dikeluarkan dari bilik Jackson sebelum polis sampai.

Sementara itu, ketua keselamatan Jackson, Faheem Muhammad masih ingat bagaimana reaksi anak Jackson yang terkejut apabila melihat bapa mereka meninggal dunia.

"Paris terduduk menangis, manakala Prince berdiri tanpa bersuara dengan wajah sangat terkejut," kata Muhammad.

Murray, 58, berdepan hukuman penjara sehingga empat tahun sekiranya didapati bersalah oleh sepasukan juri. - AFP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan