Ahad, 11 September 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


200 maut terjun dari Menara WTC

Posted:

200 maut terjun dari Menara WTC

200 maut terjun dari Menara WTC

SEORANG lelaki terjun dari bangunan WTC yang runtuh akibat serangan pengganas sedekad lalu.


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Seramai 200 orang dilaporkan terjun dari Menara Berkembar Pusat Dagangan Dunia (WTC) di sini ketika pengganas menyerang beberapa lokasi utama di AS pada 11 September 2001, lapor sebuah akhbar semalam.

Berdasarkan rekod tidak rasmi, hampir semuanya menemui ajal secara bersendirian tetapi beberapa saksi mengakui mereka pernah menyaksikan satu pasangan terjun sambil berpegangan tangan.

Malah kata saksi, ketika berada di hujung nyawa seorang wanita turut dilihat memegang kuat skirtnya supaya dia tidak mati dalam keadaan yang memalukan.

Sebahagian lagi mangsa cuba membuat payung terjun daripada langsir dan alas meja tetapi daya graviti menyebabkan ia terlucut daripada pegangan sekali gus menyebabkan nyawa mereka melayang.

"Mangsa-mangsa itu memilih untuk terjun daripada mati terbakar dan saya dapat melihat mereka jatuh seorang demi seorang," kata seorang anggota bomba yang bertugas pada hari kejadian, Maureen McArdle-Schulman.

"Kerana terlalu ngeri, saya dan seorang rakan setugas mengalihkan pandangan kami pada dinding bangunan berdekatan, namun kami masih dapat mendengar bunyi tubuh mereka terhempas di tanah," tambahnya.

Menurutya, dia turut berang dengan tindakan sebahagian individu tidak berhati perut di lokasi kejadian yang merakam mangsa- mangsa itu terjun.

Hampir semua mangsa terjun dari tingkat-tingkat teratas WTC. Mereka jatuh pada kelajuan 200 kilometer sejam dan memiliki 10 saat untuk mengimbas kembali hidup mereka sebelum menemui ajal di tanah.

WTC yang setinggi 417 meter dan memiliki 110 tingkat, terdiri daripada Menara Utara dan Menara Selatan dibuka kepada orang ramai pada 1973. Pembinaannya ketika itu menelan belanja AS$400 juta (RM1.2 bilion).

Pada 11 September 2011, kumpulan pengganas merempuh dua pesawat Boeing 757 ke atas WTC yang menyebabkan ia terbakar dan runtuh. Kejadian itu meragut 2,753 nyawa.

Sebelum ini, berita dan gambar-gambar mereka tidak disiarkan media AS.

Pemerintah AS beranggapan bahawa mereka yang memilih untuk membunuh diri daripada mati terbunuh sebagai tidak patriotik sekali gus mencalar imej negara.

Sementara itu, kawalan keselamatan di sini dan beberapa lokasi utama lain di AS diperketatkan menjelang sambutan ulang tahun ke-10 insiden serangan pengganas ke atas AS hari ini. - Agensi

Jalan sesak kerana Jolie

Posted:

Jalan sesak kerana Jolie

Jalan sesak kerana Jolie


AKTRES Hollywood, Angelina Jolie (kanan sekali) tersenyum di luar pejabat pengarah filem, Ridley Scott di London pada minggu ini.


LONDON - Tidak ramai mampu melakukannya tetapi aktres Hollywood Angelina Jolie menyebabkan laluan trafik terhenti dengan cuma berjalan keluar dari sebuah pejabat di Britain, lapor sebuah akhbar semalam.

Kekalutan berlaku apabila orang ramai membanjiri sebatang jalan kerana tidak mahu terlepas peluang merakam gambar heroin filem Tomb Raider itu, sekali gus menyebabkan lalu lintas terhenti.

Jolie, 36, pula cuma tersenyum melihat situasi yang berlaku ketika dia berjalan keluar dari pejabat pengarah filem Gladiator, Ridley Scott di sini minggu ini.

Kunjungannya turut mencetuskan spekulasi bahawa teman hidup aktor Brad Pitt itu telah ditawarkan untuk membintangi filem terbaharu Scott.

"Patutlah ramai orang keluar untuk melihat Jolie. Dia kelihatan sungguh cantik dan menawan," kata seorang penduduk setempat. - Agensi

Harimau betina bunuh pasangan gara-gara cemburu

Posted:

Harimau betina bunuh pasangan gara-gara cemburu

Harimau betina bunuh pasangan gara-gara cemburuEL PASO, Amerika Syarikat (AS) - Seekor harimau jantan bernama Wzui (gambar) mati setelah diserang oleh pasangannya di Zoo El Paso di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Kejadian berlaku pada Khamis lalu apabila harimau betina Malaya berusia tiga tahun, Seri menggigit leher Wzui yang tiga tahun lebih tua, menyebabkan harimau jantan itu mati akibat keurangan oksigen.

Ketika kejadian, kedua-dua binatang buas itu sedang mengawan di zoo berkenaan.

"Kami tidak menjangka perkara seperti ini akan berlaku," kata pengarah Zoo El Paso, Steve Marshal.

Menurutnya, serangan itu dipercayai berpunca daripada cemburu.

Wzui sebelum ini katanya, pernah mendampingi seekor harimau betina bernama Melor yang tiba dari Zoo Tulsa sembilan bulan lalu. - Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan