Isnin, 13 Jun 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Spratly: Vietnam berlatih perang

Posted:

Spratly: Vietnam berlatih perang

Spratly: Vietnam berlatih perang

HANOI 13 Jun - Tentera laut Vietnam hari ini memulakan latihan tembakan peluru hidup di Laut China Selatan, dalam langkah yang dilihat meningkatkan risiko berlakunya 'konfrontasi besar' dengan Beijing berhubung pertikaian wilayah yang makin meruncing.

Perbalahan lama antara dua negara komunis berjiran itu berhubung kedaulatan terhadap Kepulauan Spratly dan Kepulauan Paracel meletus semula berikutan konflik di laut baru-baru ini yang menyebabkan hubungan antara mereka merosot ke tahap terburuk dalam tempoh beberapa tahun.

"Tembakan pertama dengan peluru hidup oleh Tentera Laut Vietnam bermula pada 8 pagi ini (9 pagi waktu Malaysia) dan latihan akan berakhir pada 12 tengah hari (1 petang waktu Malaysia)," kata seorang pegawai tentera laut di Danang, tengah Vietnam.

Latihan itu dijalankan di sekitar pulau Hon Ong, kira-kira 40 kilometer dari wilayah Quang Nam, tengah negara ini.

Fasa kedua latihan selama kira-kira enam jam dijadual bermula pada 6 petang ini (7 petang ini waktu Malaysia), sebagai sebahagian daripada 'latihan rutin tahunan', menurut Kementerian Luar.

"Saya tidak boleh mendedahkan bilangan kapal Vietnam yang dikerahkan untuk latihan ini, tetapi tembakan hanya melibatkan meriam dan senjata api dan bukan peluru berpandu," kata pegawai di Danang.

Latihan itu meningkatkan ketegangan di Laut China Selatan, kata David Koh, seorang penganalisis Vietnam dari Institut Kajian Asia Tenggara di Singapura.

"Bagaimanapun saya tidak fikir ada banyak pilihan buat masa ini, dan akhirnya satu konfrontasi besar dijangka meletus di laut," kata Koh.

Latihan itu dijalankan di dalam kawasan yang didakwa sebagai zon ekonomi eksklusif (EEZ) Vietnam sejauh 200 batu nautika, kira-kira 250 kilometer dari Kepulauan Paracel dan hampir 1,000 kilometer dari Spratly.

Hanoi bulan lepas menuduh kapal peronda China memutuskan kabel sebuah kapal cari gali minyak di kawasan tersebut, dan pada Khamis lepas, Vietnam mendakwa sebuah bot nelayan China merempuh kabel sebuah lagi kapal cari gali minyak dalam serangan 'yang disengajakan'.

Beijing membalas dengan memberi amaran kepada Vietnam supaya menghentikan segala aktiviti yang mencabul kedaulatan China di kawasan yang dipertikaikan. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Parti Erdogan menang besar

Posted:

Parti Erdogan menang besar

Parti Erdogan menang besar


RECEP Tayyip Erdogan melambai tangan ke arah para penyokongnya di ibu pejabat AKP di Ankara, Turki, kelmarin. - REUTERS


ANKARA 13 Jun - Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya Parlimen Turki semalam tetapi gagal mencapai majoriti dua pertiga kerusi yang diperlukannya untuk meminda Perlembagaan.

Setelah hampir 100 peratus undi dikira, AKP pimpinan Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan membolot 50 peratus undi untuk kemenangan ketiga berturut-turut, menurut keputusan yang disiarkan oleh stesen televisyen.

Peratusan undi itu adalah yang tertinggi dicapai oleh AKP sejak mula mengambil alih kuasa pada 2002 tetapi dipercayai tidak cukup untuk menduduki majoriti 367 kerusi yang diperlukan di dewan 550 anggota itu bagi meminda Perlembagaan tanpa sokongan parti lain.

"Hari ini, untuk satu lagi penggal, kemenangan memihak kepada demokrasi dan rakyat.

"Kemenangan ini juga untuk Gaza, Palestin dan Baitulmaqdis," kata Erdogan kepada beribu-ribu penyokong dari beranda ibu pejabat AKP di Ankara, malam tadi.

Misi Erdogan untuk membela nasib 'golongan tertindas', berlandaskan wawasan persaudaraan Islam, telah melewati batas sempadan dan menjadikan beliau wira di kalangan penduduk Arab.

Parti pembangkang utama, Parti Rakyat Republikan (CHP) menduduki tempat kedua dengan 25.9 peratus undi manakala Parti Tindakan Nasionalis (MHP) yang dicemari skandal video seks para pemimpinnya baru-baru ini memperoleh 13 peratus undi.

Populariti AKP yang berterusan banyak berpunca daripada kemakmuran ekonomi dan peningkatan perkhidmatan awam setelah bertahun-tahun Turki dihantui ketidakstabilan kewangan di bawah beberapa kerajaan campuran yang goyah pada masa lalu.

Di bawah kerajaan AKP, ekonomi berkembang 8.9 peratus pada 2010, mengatasi kadar pemulihan ekonomi dunia, manakala pendapatan per kapita meningkat sekali ganda kepada AS$10,079 (RM30,237).

Walaupun dipuji kerana membawa kejayaan ekonomi, Erdogan yang pernah menjadi tenaga penggerak bagi melaksanakan pembaharuan yang dituntut oleh Kesatuan Eropah (EU), juga dikecam hebat kerana cenderung bersikap autokratik dan semakin tidak bertolak ansur terhadap kritikan. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan