Ahad, 3 Mac 2013

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Pengganas Sultan Sulu tidak sayang nyawa

Posted:

Pengganas Sultan Sulu tidak sayang nyawa

Pengganas Sultan Sulu tidak sayang nyawa


SULTAN SULU, Jamalul Kiram III menghubungi adiknya, Raja Muda Agbimudin yang mengetuai 200 pengikutnya untuk menceroboh Sabah pada satu sidang akhbar di Alabang, Manila.


MANILA - Jurucakap Sultan Sulu, Jamalul Kiram III menegaskan bahawa 'tentera diraja' yang memasuki Sabah akan berjuang hingga ke hujung nyawa dan tidak sesekali meninggalkan negeri tersebut.

"Kami telah membuat keputusan bahawa maruah lebih utama daripada nyawa," kata jurucakap berkenaan, Abraham Idjirani di sini semalam.

Menurutnya, konfrontasi kumpulan mereka dengan pasukan keselamatan Malaysia di Sabah masih belum berakhir dan menolak kenyataan sebaliknya oleh pemerintah Filipina sebelum ini.

Namun, Idjirani mengesahkan tiada pertempuran antara baharu berlaku antara kedua-dua belah pihak sejak pukul 8 malam kelmarin.

Dalam insiden kelmarin, seramai 12 warga Filipina dan dua komando polis Malaysia terbunuh dalam pertempuran pasukan komando polis dengan sekitar 200 anggota kumpulan itu yang diketuai Raja Muda Agbimuddin Kiram


SEORANG anggota komando polis berkawal di kawasan sekitar 3 kilometer dari lokasi kumpulan bersenjata Filipina berkubu di luar Lahad Datu, Sabah.


Mengulas mengenai nasib Agbimuddin, Idjirani berkata, raja muda itu telah berpindah ke lokasi lain untuk meneruskan perjuangan mereka.

"Jika konfrontasi ini berakhir, ia bermakna sama ada Raja Muda dan pengikut-pengikutnya dibunuh atau ditangkap," ujarnya.

Kumpulan bersenjata itu menyeludup masuk ke sebuah kampung di Lahad Datu, Sabah sekitar tiga minggu lalu untuk menuntut hak ke atas negeri Sabah.

Dalam pada itu, anak perempuan Kiram III, Jacel Kiram semalam turut menggesa saudara lelakinya itu supaya terus berjuang hingga ke titisan darah terakhir.

"Keputusan kami tetap sama. Mereka tidak akan pulang kerana maruah lebih tinggi nilainya daripada nyawa," kata Jacel dalam satu kenyataan semalam.

"Saki baki 224 pengikut Sultan Sulu di Sabah memutuskan untuk mati di Lahad Datu bagi mengejar impian dan aspirasi mereka," tegasnya.

Menurut wanita tersebut, selepas sembilan pengikut lelaki dan seorang wanita dikebumikan, semua 224 anggota kumpulan mereka yang masih tinggal memutuskan untuk menyerahkan nasib kepada takdir. - Agensi

Presiden Filipina mahu penceroboh Sabah serah diri

Posted:

Presiden Filipina mahu penceroboh Sabah serah diri

Presiden Filipina mahu penceroboh Sabah serah diri


PRESIDEN BENIGNO AQUINO III


MANILA - Presiden Filipina, Benigno Aquino III mendesak anggota dan pengikut Sultan Sulu, Jamalul Kiram III yang menawan sebuah kampung di Sabah supaya menyerah diri.

Dalam satu kenyataannya di Istana Malacanang di sini, Aquino membuat gesaan itu bagi mengelakkan pertumpahan darah berterusan.

Dalam kenyataan yang ditujukan kepada adik Kiram III, Raja Muda Agbimuddin Kiram, Aquino meminta dia dan anggota kumpulannya "menyerah diri serta-merta tanpa syarat".

Sebanyak 12 pengikut Agbimuddin dan dua komando polis Malaysia terbunuh dalam pertempuran pasukan komando polis Malaysia dengan lebih 200 pengikut raja muda itu.

Mereka belayar menaiki bot lebih dua minggu lalu untuk menuntut hak ke atas Sabah dengan alasan negeri berkenaan pernah menjadi tanah jajahan kesultanan Islam Sulu sebelum dipajakkan kepada penjajah British pada tahun 1870-an. - Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan