Jumaat, 8 Februari 2013

Berita Harian: Dunia

Berita Harian: Dunia


Peratus orang Melayu Singapura kian merosot

Posted: 08 Feb 2013 12:04 PM PST

Ahli Parlimen bimbang kadar kesuburan turut menurun

Singapura: Seorang ahli Parlimen Melayu Singapura, Zainal Sapari melahirkan kebimbangan dengan kemerosotan peratusan orang Melayu di republik itu.

Zainal, Ahli Parlimen GRC Pasir Ris-Punggol, berkata keadaan ini sebabkan kesukaran menarik orang Melayu dari luar Singapura, tidak seperti kaum lain yang mempunyai sumber warga baru berbakat dari China dan India.
Saya bimbang perkara itu akan membawa kesan terhadap statistik pencapaian bangsa Melayu kerana kita tidak akan dapat menambah bilangan orang Melayu berbanding masyarakat Cina dan India yang sentiasa mendapat warga baru berkelulusan dan berjawatan tinggi," Zainal Sapar, ahli Parlimen Melayu Singapura

Hal itu, katanya boleh menjejaskan perangkaan pencapaian bangsa Melayu, apatah lagi kadar kesuburan orang Melayu juga sudah merosot dan perkahwinan campur membabitkan pasangan Melayu kian meningkat.

Menurut Zainal, warga baru Islam bukan Melayu yang dibawa masuk ke sini tidak boleh dianggap sebagai 'pengganti' kepada warga Melayu kerana mereka bukan bangsa Melayu.

Kesan statistik

"Saya bimbang perkara itu akan membawa kesan terhadap statistik pencapaian bangsa Melayu kerana kita tidak akan dapat menambah bilangan orang Melayu berbanding masyarakat Cina dan India yang sentiasa mendapat warga baru berkelulusan dan berjawatan tinggi," katanya.
Keprihatinan berhubung peratusan orang Melayu pernah ditimbulkan beberapa ahli parlimen Melayu lain sebelum ini seperti Intan Azura Mokhtar (GRC Ang Mo Kio), Zaqy Mohamed (GRC Chua Chu Kang) dan Muhd Faisal Manaf (GRC Aljunied).

Zainal yang bercakap di dalam bahasa Melayu berkata Kertas Putih Kependudukan menimbulkan perbincangan hangat di kalangan rakyat dengan ramai bimbang mengenai implikasi sekiranya bilangan penduduk di Singapura mencapai 6.9 juta orang.

Namun, beliau akur isu itu penting kerana masa depan Singapura boleh terjejas sekiranya tiada tindakan dilakukan.

Kadar kesuburan Singapura amat rendah dan bilangan warga tua pula kian bertambah. - AGENSI

Fatwa cetus panik di Mesir

Posted: 08 Feb 2013 12:02 PM PST

Kerajaan risau ulama buat ketetapan agama sesuka hati

Kaherah: Kerajaan Mesir mempertingkat kawalan keselamatan kerana risau dengan tindakan beberapa pendakwah konservatif ultra mengeluarkan fatwa membenarkan penunjuk perasaan wanita dicabul dan pemimpin pembangkang dibunuh.

Dua pendakwah terkenal di sini mencetuskan protes beberapa hari lalu selepas berkata, undang-undang Syariah membenarkan pemimpin pembangkang dibunuh.
Mereka pergi ke sana untuk diperkosa," Ahmed Mohammed Abdullah, Pendakwah

Seorang lagi memberi alasan mengapa serangan seksual terhadap penunjuk perasaan wanita di Dataran Tahrir adalah dibenarkan.

"Mereka pergi ke sana untuk diperkosa," kata Ahmed Mohammed Abdullah yang menyifatkan penunjuk perasaan itu sebagai wanita tidak bermoral.

Serangan seksual terhadap wanita yang memprotes melonjak di Mesir sejak Januari lalu dengan 19 kes pada 25 Januari saja.

Dalam kebanyakan insiden, wanita itu dibogelkan dan objek tajam digunakan untuk menikam mereka, kata kumpulan hak asasi manusia.
Melaga-lagakan musuh

Dalam satu program bual bicara di saluran Salafi TV iaitu Al-Hafez, pendakwah Mahmoud Shaaban pula berkata, pemimpin Barisan Penyelamat Kebangsaan (NSF) melaga-lagakan musuh di Mesir untuk berkuasa.

"Mereka mesti dibunuh mengikut perintah tuhan," katanya. Beliau merujuk kepada Mohamed ElBaradei dan Hamdeen Sabahi.

Pegawai keselamatan Mesir berkata, kawalan keselamatan sudah diperketatkan di kediaman ahli politik pembangkang.

Pejabat Presiden Mohammed Morsi dan Perdana Menteri, Hesham Kandil, mengutuk fatwa itu dan siasatan sudah dilancarkan terhadap seorang daripada pendakwah berkenaan. - AP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan