Ahad, 27 Januari 2013

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


30 tahun terkurung

Posted:

Rio de Janeiro: Sebuah keluarga yang kehilangan kura-kura kesayangan tidak menyangka dapat bertemu haiwan peliharaan mereka 30 tahun kemudian, lapor media semalam.

Kura-kura bernama Manuela itu gagal dikesan pemiliknya pada 1982 walaupun pelbagai usaha dilakukan untuk mencarinya. Keluarga Almeida kemudian menganggap Manuela melarikan diri ketika pekerja pembinaan mengubah suai rumah mereka. Awal bulan ini, ketua keluarga Almeida, Leonel, meninggal dunia dan anak-anaknya bekerjasama membersihkan bilik di tingkat dua rumah mereka yang sarat berisi barangan elektrik rosak.


Selama ini, bilik berkenaan dibiarkan berkunci.

Anak lelaki Leonel Leandro berkata, dia terkejut apabila mendapati Manuela berada dalam sebuah kotak di bilik berkenaan, tetapi ia hanya disedari sejurus sebelum kotak berkenaan dibuang.


"Saya meletakkan kotak itu di kaki lima supaya pemungut sampah mengambilnya, tetapi ada seorang jiran bertanya, mengapa saya mahu membuang kura-kura?" katanya. Hairan dengan kata-kata jirannya, Leandro melihat kotak berkenaan sekali lagi dan terkejut melihat apa yang ada di situ.


Adik Leandro, Lenita, berkata kura-kura itu hadiah untuknya ketika dia masih kecil. Pada masa sama, Leonel tidak suka membuang barangan elektrik yang dirasakan boleh dibaiki. "Jika bapa terjumpa televisyen rosak dan dia berasa boleh diperbaiki, bapa akan menyimpannya di dalam bilik.

Foto

KELUARGA Almeida menunjukkan Manuela yang ditemui selamat selepas terperangkap dalam bilik rumah mereka selama 30 tahun.

"Lama-kelamaan, bilik itu penuh dengan barangan elektrik dan kami tidak berani masuk ke situ," katanya.


Mengenai penemuan Manuela itu, Lenita berkata, mereka sekeluarga sangat gembira apabila bertemu semula dengan kura-kura berkenaan.

Namun, kata Lenita, tiada siapa tahu bagaimana Manuela mampu bertahan dalam bilik berkenaan selama 30 tahun. Sementara itu, pegawai vaterinar Rio de Janeiro, Jeferson Pires berkata, kura-kura spesies berkaki merah mampu bertahan walaupun tanpa makanan untuk tempoh lama. "Kura-kura jenis itu boleh hidup tanpa makanan selama dua hingga tiga tahun.


"Jika di hutan, ia boleh makan buah-buahan, daun, bangkai haiwan atau najis," katanya.


Mengenai Manuela, Pires berkata, ia mungkin terselamat kerana makan anai-anai di lantai kayu rumah berkenaan. -Daily Mail

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/26

Bayi jantung di luar dibenar pulang

Posted:

Houston: Seorang bayi yang dilahirkan dengan jantungnya berada di luar badan, dibenarkan pulang semalam selepas diberikan 'cangkerang' khas bagi melindungi organ penting berkenaan.

Audrina Cardenas dilahirkan pada 15 Oktober tahun lalu dengan menghidap penyakit dikenali sebagai ectopia cordis yang menyebabkan jantungnya terbentuk di luar dada. Penyakit itu hanya berlaku terhadap seorang daripada setiap lapan juta orang dengan sembilan daripada 10 penghidapnya meninggal dunia ketika lahir atau sekadar bertahan kurang dari tiga hari. Namun, selepas tiga setengah bulan, Audrina membuktikan kelaziman itu salah, sebaliknya dia dibenarkan keluar dari Hospital Kanak-kanak Texas di Houston.


Dia dilihat meninggalkan hospital itu dengan pelindung khas berkenaan bersama ibunya, Ashley, Audrina akan menjalani pembedahan untuk membetulkan kedudukan jantungnya dan memasang pelindung kekal beberapa tahun lagi.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/26

Tiada ulasan:

Catat Ulasan