Ahad, 12 Ogos 2012

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Jumlah korban banjir Filipina meningkat 66

Posted: 11 Aug 2012 09:17 AM PDT

MANILA: Pihak berkuasa Filipina semalam berhempas-pulas untuk menyalurkan bantuan kecemasan dan makanan kepada lebih dua juta rakyatnya yang terjejas akibat banjir, ketika jumlah kematian meningkat kepada 66, kata pegawai kerajaan.

Banjir yang menenggelamkan 80 peratus daripada Manila awal minggu ini semakin surut, membenarkan penduduk kembali ke kediaman mereka, tetapi kawasan pertanian di utara negara itu masih ditenggelami air.


Ketua Pertahanan Awam, Benito Ramos memberitahu media, bilangan penduduk yang dipindahkan, termasuk 441,000 orang yang bersesak di pusat perlindungan perlu diberikan bantuan dan makanan sekurang-kurangnya untuk tujuh hari lagi.

"Kerajaan mempunyai peruntukan bekalan untuk sebulan jika perlu. Kami mempunyai bekalan kecemasan yang mencukupi," katanya. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2012/08/12


13 maut dipanah petir ketika Tarawih

Posted: 11 Aug 2012 09:15 AM PDT

DHAKA: Sekurang-kurangnya 13 orang terbunuh dan 15 lagi cedera apabila sebuah bangunan yang dijadikan masjid di desa terpencil di negara ini, disambar petir.

Ketika itu penduduk sedang bersolat Tarawih, kata polis semalam. Petir menyambar bangunan beratap jerami itu di desa Saraswatipur di timur laut negara itu kira-kira 200 kilometer dari Dhaka malam semalam.


Ketika kejadian, kira-kira 35 orang sedang solat Tarawih, kata Ketua Polis Bayes Alam.

"Semua 13 jemaah, termasuk imam masjid mati di tempat kejadian. Sesetengah mayat dan wajah mangsa hangus terbakar," katanya kepada media sambil menambah sekurang-kurangnya 15 orang cedera, termasuk enam yang sedang dirawat di hospital.


Penduduk menjadikan bangunan itu sebagai masjid kerana akses untuk bangunan masjid konkrit yang lebih kukuh di desa itu sukar dikunjungi ekoran hujan lebat sejak beberapa minggu lalu yang menyebabkan air sungai Saraswati melimpah.


Petir menjadi ancaman utama di Sunamganj, tempat bagi beberapa tasik terbesar di Bangladesh. Kebanyakan insiden berlaku ketika musim angin monsoon antara Jun hingga September apabila daerah itu menerima taburan hujan yang tinggi. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2012/08/12


Tiada ulasan:

Catat Ulasan