Khamis, 17 Januari 2013

Berita Harian: Dunia

Berita Harian: Dunia


Pelawak kena penjara 2 tahun

Posted: 17 Jan 2013 08:43 AM PST

Yosawaris Chuklom bersalah hina raja Thailand

Bangkok: Sebuah mahkamah Thailand menjatuhkan hukuman penjara dua tahun ke atas seorang pelawak yang juga penyokong kumpulan 'Baju Merah' kerana menghina raja negara itu.

Yosawaris Chuklom, 54, yang dikenali dengan nama Jeng Dok-chik didapati bersalah di bawah undang-undang menderhaka kepada raja, berikutan satu ucapan ketika perhimpunan besar-besaran pada 2010, kata peguamnya Thamrong Lakdaen.


Tuduhan berasingan

Thamrong berkata, pelawak terbabit juga menghadapi tuduhan berasingan atas dakwaan keganasan kerana pembabitan dalam bantahan jalanan Baju Merah 2010 di Bangkok, akan mengemukakan rayuan terhadap hukuman terbabit.

Mengikut undang-undang, sesiapa didapati bersalah memfitnah Raja Thailand, permaisuri atau waris mereka berdepan hukuman penjara sehingga 15 tahun.

"Pada awalnya dia dihukum tiga tahun tetapi hakim mengurangkan hukuman kepada dua tahun disebabkan bukti yang diberikan," katanya.

Subjek sensitif

Kerabat diraja adalah subjek sensitif di Thailand. Raja Bhumibol Adulyadej, 85, amat dihormati rakyatnya tetapi dimasukkan ke hospital sejak September 2009.

Aktivis hak asasi mendakwa undang-undang menderhaka raja dipolitikkan dengan mengatakan dakwaan itu dikaitkan dengan pergerakan Baju Merah.

Thailand dilanda perpecahan politik sejak rampasan kuasa 2006 yang menumbangkan Thaksin Shinawatra.

Pada Mac 2010 puluhan ribu penyokong Baju Merah berhimpun di Bangkok menuntut pilihan raya segera.

Kira-kira 90 orang terbunuh dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan. - AFP

Tak cukup bukti tahan PM Pakistan

Posted: 17 Jan 2013 08:40 AM PST

Islamabad: Ketua agensi antirasuah Pakistan memberitahu Mahkamah Agung semalam beliau tidak mempunyai bukti mencukupi untuk mengambil tindakan terhadap Perdana Menteri, Raja Pervez Ashraf, dan 15 yang lain atas tuduhan rasuah.

Pengerusi Biro Akauntabiliti Negara (NAB), Fasih Bokhari, memberitahu Ketua Hakim Iftikhar Muhammad Chaudhry, siasatan mengenai dakwaan rasuah projek jana kuasa elektrik pada 2010 itu belum siap dan berkata ia mengambil masa untuk mencari bukti mendakwa mereka yang terbabit.


Kemas kini maklumat

Kelmarin, Chaudhry mengarahkan semua yang dituduh atas dakwaan rasuah dana itu ditahan selain meminta NAB me-ngemas kini maklumat kepada mahkamah mengapa ia tidak terjadi.

Pada Mac 2012, mahkamah mengarahkan prosiding perundangan terhadap Raja, yang ketika itu mempunyai hubungan rapat dengan Presiden Asif Ali Zardari dan menyandang jawatan sebagai Menteri Air dan Elektrik ketika projek jana kuasa itu ditubuhkan.

Namun semalam, NAB memberitahu Mahkamah Agung ia adalah Mahkamah Perlembagaan dan tidak boleh menyiasat kes berkenaan.

Tunjuk perasaan
"Mandat kami adalah untuk memastikan penghakiman dilaksanakan," kata Chaudhry.
Sementara itu seorang ulama, Tahir-ul Qadri, mengetuai berpuluh ribu penunjuk perasaan di luar Parlimen menuntut kerajaan meletak jawatan. - AFP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan