Jumaat, 2 Disember 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


FBI intip komuniti Islam

Posted:

FBI intip komuniti Islam

FBI intip komuniti Islam

NEW YORK 2 Dis. - Biro Siasatan Persekutuan (FBI) didakwa mengintip dan mengumpul maklumat mengenai kumpulan komuniti Islam melalui penyertaan dan pertemuan dalam program khidmat masyarakat dengan wakil mereka, kata pertubuhan hak asasi Amerika Syarikat (AS), semalam.

Kesatuan Kebebasan Hak Sivil Amerika (ACLU) dalam satu laporan berkata, FBI melangkaui bidang kuasanya dan melanggar kepercayaan kumpulan itu yang bersetuju untuk bertemu pegawai penguatkuasa undang-undang.

Laporan itu dikeluarkan berdasarkan dokumen kerajaan yang didapati melalui Akta Kebebasan Maklumat.

''FBI telah melanggar undang-undang dengan menggunakan program khidmat masyarakat untuk secara rahsia mengumpul dan menyimpan maklumat mengenai aktiviti pertubuhan komuniti, bagi tujuan perisikan,'' kata pertubuhan hak asasi itu.

Seorang bekas ejen FBI yang kini bekerja di ACLU, Michael German berkata, menggunakan kaedah itu untuk mengintip hanya membawa kepada masalah.

''Kepercayaan terhadap usaha khidmat masyarakat itu akan gagal apabila FBI mengeksploitasi program seperti ini untuk mengumpul maklumat perisikan anggota keagamaan dan komuniti dalam pertemuan berkenaan.

''FBI sepatutnya jujur dengan pertubuhan komuniti mengenai apakah maklumat yang mereka kumpul dalam pertemuan terbabit dan membuang sebarang maklumat terkumpul yang tidak berkaitan,'' ujarnya.

ACLU berkata, antara contoh maklumat yang dikumpul termasuk pendapat, maklumat persatuan dan hubungan peserta jamuan Ramadan pada 2007 dan 2008 dalam program khidmat masyarakat anjuran masjid San Francisco.

''Pada 2009, FBI di San Jose, California, mengumpul maklumat pendapat dan latar belakang tiga pemimpin dan anggota komuniti ketika satu program kerjaya,'' ujar ACLU. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Askar Syria bunuh 23 lagi orang awam

Posted:

Askar Syria bunuh 23 lagi orang awam

Askar Syria bunuh 23 lagi orang awam


Gambar yang dikeluarkan oleh agensi berita SANA merakamkan penunjuk perasaan mengibarkan bendera kebangsaan Syria dan potret Presiden Syria, Bashar al-Assad ketika mengadakan tunjuk perasaan menyokong rejim Assad di Pelabuhan Tartus, 240 kilometer ke barat laut Damsyik pada 30 November lalu, beberapa jam sebelum majlis hak asasi PBB mengadakan sidang khas berhubung situasi di Syria atas permintaan Kesatuan Eropah. - AFP


BEIRUT 2 Dis. - Tentera Syria semalam membunuh sekurang-kurangnya 23 orang di beberapa kawasan berdekatan Hama dan Homs, ketika Kesatuan Eropah (EU) mengenakan sekatan baru ke atas rejim Presiden, Bashar al-Assad.

Pemantau Hak Asasi Manusia Syria berkata, 15 orang awam dibunuh askar Syria di bandar al-Tremeesa berdekatan Hama.

''Dua orang awam lagi dibunuh di Homs,'' kata badan hak asasi yang berpangkalan di London itu.

Aktivis Syria yang berpangkalan di Lebanon berkata, enam orang awam dibunuh di Tel Kalah selepas askar Syria yang menggunakan kereta kebal memasuki sebuah kampung di sempadan bandar itu.

Di Brussels, EU mengharamkan pembelian bon Syria, penjualan perisian pemantauan kepada kerajaan Syria dan mengeluarkan kadar faedah dan insurans rendah.

Pertubuhan itu juga menghalang syarikat-syarikat EU terlibat dalam projek minyak atau tenaga di Syria.

Blok EU mengharamkan institusi peminjam Syria membuka cawangan di EU dan mengharamkan bank Eropah mengadakan kerjasama dengan institusi kewangan Syria.

EU juga mengenakan larangan perjalanan kepada 12 orang dan 11 entiti di Syria.

Sebagai maklum balas kepada sekatan terbaru itu, Syria mengumumkan pengunduran dari Kesatuan Mediterranean yang ditubuhkan pada 2008 untuk meningkatkan kerjasama antara Eropah, Asia Barat dan Afrika Utara. - dpa

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan