Selasa, 13 Disember 2011

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Peon miliki harta berjuta

Posted: 12 Dec 2011 09:04 AM PST

NEW DELHI: Seorang pekerja sebuah majlis kerajaan tempatan yang berpendapatan hanya RM250 sebulan ditangkap atas tuduhan rasuah semalam selepas polis mendapati dia secara sulit mengumpul harta yang banyak.

Narendra Deshmukh, 53, bekerja sebagai peon sejak 31 tahun lalu. Tetapi selepas beberapa aduan, polis menyerbu kediamannya dan mendapati dia jutawan yang memiliki empayar perniagaan dan hartanah serta sejumlah besar simpanan emas dan permata. Detektif berkata, sepanjang 31 tahun bekerja dengan Perbadanan Majlis Perbadanan Ujjain sebagai peon, Narendra secara rasminya hanya menerima pendapatan tidak melebihi RM95,000.


Bagaimanapun, polis yang menyerbu rumahnya menemui bukti dia memiliki hartanah bernilai lebih RM2.5 juta, rangkaian perniagaan, termasuk sebuah ladang, kedai menjual daging dan perniagaan memproses ayam bernilai kira-kira RM1 juta.

Mereka juga menemui resit simpanan untuk RM150,000, barangan elektronik bernilai puluhan ribu ringgit, barangan kemas bernilai RM15,000 dan 20 akaun bank yang belum disiasat.


Ketika polis tiba di rumah Narendra di Goverdhan Dham, mereka melihat anggota keluarganya cuba membuang barangan kemas dan wang tunai dengan mencampakkannya ke laman jiran.


Detektif percaya, sepanjang menjadi peon, Narendra bersubahat dengan pegawai kanan yang mereka syaki terbabit dalam kegiatan rasuah lebih besar.

Rasuah di kalangan kakitangan kerajaan India berlaku secara berleluasa dan sudah menjadi perkara biasa bagi pekerja di pelbagai peringkat berkongsi wang suapan itu.


Bagaimanapun, polis terkejut dengan kekayaan melampau Narendra.

Timbalan Superintendan Polis Madya Pradesh, OP Sagoria berkata: "Sejumlah besar hartanya sudah dinilai. Peti simpanan banknya juga akan diperiksa. Kami juga akan menghantar pegawai ke Mumbai, Jalgaon dan Gurgaon untuk menyiasat secara terperinci kekayaannya." - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Lelaki cuba jual panda yang diawet ditangkap

Posted: 12 Dec 2011 09:01 AM PST

TOKYO: Polis menahan seorang lelaki yang dituduh cuba menjual seekor panda gergasi yang sudah diawet kepada pelancong China dengan harga tiga juta yen (RM124,000).

Pengusaha restoran di Tokyo, Shang Erqiang yang berasal dari China, ditangkap beberapa hari lalu.


Menurut laporan, haiwan itu memiliki "80 peratus ciri panda gergasi" kerana kepala dan telinganya kelihatan seperti milik haiwan lain, mungkin satu lagi jenis beruang.

Rakaman televisyen menunjukkan haiwan yang sudah diawet itu dipamerkan dalam sangkar kaca yang dihiasi buluh.


Undang-undang Jepun melindungi perdagangan haiwan yang semakin pupus dan mengenakan hukuman denda serta penjara terhadap pesalah.


Panda amat dihormati di China dan Beijing sering menggunakan beruang itu sebagai hadiah diplomatik kepada negara luar.

Hanya 1,600 haiwan berkenaan masih hidup di kawasan hutan di China sementara kira-kira 300 lagi dikurung. - AP

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan