Khamis, 25 Ogos 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Kediaman Gaddafi digeledah

Posted:

Kediaman Gaddafi digeledah

Kediaman Gaddafi digeledah

SEORANG lelaki (kiri) berjabat tangan dengan seorang pemberontak.


TRIPOLI - Para pemberontak menggeledah kediaman pemimpin Libya, Muammar Gaddafi di sini selepas mereka berjaya memasukinya kelmarin.

Para pemberontak itu merampas topi yang menjadi kebanggaan Gaddafi yang kerap dipakainya selain sejumlah senjata api.

Namun, kemaraan pemberontak yang berjaya menawan kediaman itu gagal menangkap Gaddafi kerana kelibatnya tidak kelihatan.


SEORANG wanita memberikan isyarat kemenangan semasa dia meraikan kejayaan para
pemberontak di Tripoli semalam.


Selepas kejayaan para pemberontak menawan kediaman itu, Gaddafi menyampaikan mesejnya semalam dengan menyatakan pengundurannya dari kediaman tersebut merupakan satu muslihat taktikal.

Dia yang sudah memerintah selama 42 tahun juga mendedahkan telah menyamar di Tripoli tanpa dilihat oleh orang ramai.

"Saya tidak berasakan bahawa Tripoli berada dalam bahaya," katanya.

Gaddafi bercakap kepada media yang menyokongnya selepas lokasi persembunyikannya masih kekal menjadi misteri.

Beliau yang memerintah selepas melakukan rampasan kuasa pada 1969 ketika pemerintah Libya masa itu, Raja Idris berada di luar negara untuk mendapatkan rawatan perubatan, berikrar sanggup mati syahid semasa tentera yang setia kepadanya masih bertempur dengan para pemberontak.


SEJUMLAH pemberontak meraikan kemenangan menawan kediaman pemimpin Muammar Gaddafi di Tripoli.


Pergolakan di Libya berlaku sejak Februari lalu selepas para penunjuk perasaan berhimpun di bandar Benghazi bagi menuntut demokrasi dan peletakan jawatan Gaddafi.

Sementara itu, selepas kediaman Gaddafi ditawan pemberontak, para penyokong setia Gaddafi semalam menyambung semula serangan dengan pemberontak.

Sebahagian pemberontak itu berlari-lari bagi menyelamatkan diri semasa para penyokong Gaddafi melepaskan tembakan di kediaman pemimpin tersebut yang dikenali sebagai Bab al-Aziziya.

Semasa para pemberontak itu memburu Gaddafi, para pemimpin mereka mula bergerak ke Tripoli untuk menubuhkan sebuah kerajaan baharu.

Semasa enam bulan peperangan saudara berlaku di Libya, para pemimpin pemberontak telah mewujudkan pentadbiran sementara yang dikenali sebagai Majlis Peralihan Kebangsaan di bandar Benghazi yang dikuasai mereka.


BEBERAPA pemberontak yang cedera dalam pertempuran dengan tentera Muammar Gaddafi terbaring di atas sebuah trak di pekarangan Bab Al-Aziziya, Tripoli.


"Anggota-anggota majlis itu kini bergerak seorang demi seorang dari Benghazi ke Tripoli," kata Duta baharu Libya ke Perancis, Mansour Seyf al-Nasr.

Beliau berkata, Tripoli adalah selamat dan para pemberontak memeriksa semua kawasan.

Timbalan ketua pemberontak, Mahmoud Jibril menemui Presiden Perancis, Nicholas Sarkozy semalam.

Sarkozy merupakan penyokong kuat pemberontak bersama Perdana Menteri Britain, David Cameron. - Agensi

Bekas Ketua IMF bebas tuduhan serangan seks

Posted:

Bekas Ketua IMF bebas tuduhan serangan seks

Bekas Ketua IMF bebas tuduhan serangan seks


DOMINIQUE Strauss-Kahn dan isterinya keluar dari bangunan Mahkamah Tinggi di New York kelmarin.


NEW YORK - Bekas Ketua Dana Kewangan Antarababangsa (IMF), Dominique Strauss-Kahn dibebaskan daripada semua dakwaan melakukan jenayah seks ke atas seorang pekerja Hotel Sofitel, Nafissatou Diallo oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Michael Obus kelmarin.

Hakim itu mengambil masa selama beberapa minit untuk meluluskan permintaan daripada pihak pendakwa raya untuk menggugurkan kes tersebut.

Menurut pihak pendakwa raya, pengguguran kes itu dibuat hasil daripada penipuan yang berterusan yang dilakukan oleh pekerja hotel tersebut dalam kes tersebut.

Strauss-Kahn ditangkap pada 14 Mei lalu semasa dia berada dalam sebuah pesawat menuju ke Perancis di sebuah lapangan terbang di sini selepas dia didakwa melakukan serangan seks ke atas Diallo termasuk tuduhan cubaan merogolnya.

Dia kelihatan lega semasa meninggalkan bangunan mahkamah setelah hakim tersebut membebaskannya.

"Ini merupakan penamat sesuatu yang dahsyat dan pengalaman yang tidak sepatutnya," kata Strauss-Kahn kepada pemberita di luar kediamannya di Lower Manhattan.

Dia yang berusia 62 tahun turut menyatakan dirinya dalam keadaan bersemangat untuk pulang ke tanah airnya di Perancis.

Skandal itu menyebabkan reputasinya terjejas yang menyebabkan dia terpaksa meletakkan jawatan sebagai Pengarah Urusan IMF dan hasratnya untuk bertanding dalam pilihan raya Presiden Perancis tertangguh.

Pejabat Peguam Daerah mempertahankan keputusan untuk menggugurkan kes itu dengan menyatakan tidak ada bukti kukuh berlakunya serangan itu walaupun terdapat bukti awal bahawa kemungkinan berlakunya paksaan dalam satu perlakuan seks.

Menurut pejabat itu, pekerja itu sendiri tidak lagi boleh dipercayai.

Menurut pendakwa raya, Diallo secara berterusan tidak bercakap benar semasa menggambarkan kejadian ketika dia cuba dirogol oleh Strauss-Kahn.

Peguam Daerah, Cyrus Vance mengeluarkan satu kenyataan bagi mewajarkan permintaan untuk menggugurkan kes itu.

"Jika kami tidak dapat meyakinkan melebihi satu keraguan munasabah bahawa satu jenayah sudah dilakukan, berdasarkan bukti yang kita ada, kita tidak dapat meminta juri untuk menyabitkannya (Strauss-Kahn)," katanya. - Agensi

Kapsul belon untuk pelancong lihat Bumi

Posted:

Kapsul belon untuk pelancong lihat Bumi

Kapsul belon untuk pelancong lihat Bumi


KAPSUL yang bergerak ke lapisan stratosfera Bumi dengan belon.


BARCELONA - Sebuah syarikat Sepanyol mencipta sebuah kapsul yang akan membawa pelancong ke stratosfera Bumi dengan menggunakan belon helium pada 2013, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Stratosfera berada pada ketinggian di antara 12 hingga 50 kilometer dari Bumi.

Syarikat Zero 2 Infinity itu mengenakan tambang sebanyak £90,000 (RM442,734) untuk setiap pelancong yang berada di dalam kapsul tersebut selama lima jam.

Para pelancong akan menikmati pemandangan Bumi. Kapsul tersebut direka supaya mereka boleh memakai baju-T semasa berada di dalamnya.


BENTUK kapsul yang akan dinaiki oleh pelancong.


Ketua Pegawai Eksekutif Zero 2 Infinity, Jose Mariano Lopez-Urdiales berkata, dia mendapat idea untuk melaksanakan projek tersebut sepuluh tahun lalu.

Setakat ini tiga ujian sudah dilakukan pada jarak 32.18 kilometer dari bumi.

Para pelancong akan disajikan makanan semasa mereka berada di dalam kapsul itu. - Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan