Khamis, 3 Mei 2012

Berita Harian: Dunia

Berita Harian: Dunia


Tahanan Palestin mogok lapar

Posted: 03 May 2012 02:47 PM PDT

Dunia

BAITULMAQDIS: Seramai 1,550 rakyat Palestin di penjara Israel menyertai mogok lapar besar-besaran dan dua daripada mereka sudah berlapar selama 64 hari, kata pegawai penjara Israel.

Jurucakap penjara, Sivan Wiezman memberitahu, 100 banduan lain mula bertindak enggan makan sejak dua hari, menjadikan bilangan mereka yang menyertai mogok lapar meningkat kepada 1,550 atau lebih satu pertiga daripada keseluruhan 4,700 tahanan Palestin.

Dua daripada mereka, Bilal Diab dan Thaer Halahla, melakukan mogok lapar selama 64 hari, menyebabkan kumpulan Physicians for Human Right (PHR) – Israel memberi amaran bahawa mereka berdepan risiko maut. Mahkamah Agung Israel semalam mendengar satu rayuan terhadap mereka yang ditahan tanpa didakwa. Prosiding itu juga digunakan bagi memperbaharui tempoh tahanan mereka sehingga enam bulan lagi.

Selasa lalu, Diab berpindah dari penjara Ramle ke hospital Assaf HaRofeh berhampiran, sehari selepas PHR memberi amaran bahawa dia terancam jika tidak mendapat perhatian perubatan secukupnya.

"Bilal dalam keadaan stabil selepas dipindahkan ke jabatan gasteroenerologi di Hospital Assaf HaRofeh," kata peguamnya, Jamil Khatib.

Seorang penasihat perundangan kepada Kelab Tahanan Palestin, Jawad Boulos yang melawat Diab kelmarin berkata, dia dirantai pada katil hospital dan dipantau empat pengawal keselamatan.
Diab enggan berurusan dengan doktor sehingga mereka menanggalkan rantai itu dan memberitahu pengawal: "Setiap kali anda lebih kejam, saya akan lebih percaya dengan pendirian dan kepercayaan bahawa kebebasan adalah perkara paling berharga dalam hidup," kata Boulos.

Seorang doktor PHR yang memeriksa Diab mendapati dia mengalami sakit perut dan mungkin mengalami pendarahan dalaman. Katanya, Halahla juga perlu menjalani imbasan CAT dengan segera.

Khatib yang mewakili Halahla, cuba untuk melawatnya di penjara Ramle pada Rabu tetapi tidak dibenarkan, katanya.

Majoriti tahanan mula tidak makan sejak 17 April lalu dalam satu tuntutan termasuk menambah akses kepada peguam dan lawatan keluarga selain menamatkan hukuman ditahan bersendirian dan mengakhiri tempoh penahanan.

Weizman berkata, satu suruhanjaya penjara memeriksa isu keadaan di tempat tahanan itu tetapi tidak memberikan tarikh bila ia akan diserahkan. Suruhanjaya terbabit mula bekerja sebelum bermulanya mogok lapar berkenaan.

Human Right's Watch turut berkata, Israel perlu segera mengemukakan dakwaan atau membebaskan mereka yang dipenjarakan tanpa dakwaan yang dipanggil tahanan pentadbiran. – AFP

Sarkozy, Hollande bertengkar

Posted: 03 May 2012 02:45 PM PDT

Dunia

PARIS: Perdebatan antara Presiden Nicolas Sarkozy dan lawannya dari Parti Sosialis, Francois Hollande, kelmarin berlangsung dalam suasana tegang tetapi kedua-duanya dianggap seri.

Media antarabangsa memberi pandangan itu semalam mengenai perdebatan Sarkozy dan Hollande sebelum pusingan kedua pilihan raya Perancis berlangsung hujung minggu ini.

"Perdebatan kali ini menyaksikan mereka bercakap kasar dan berjalan dalam keadaan paling tegang pernah disaksikan dalam tempoh 30 tahun debat secara langsung disiarkan," kata akhbar Britain, The Guardian. Ia merujuk kepada tindakan Hollande berulang kali mengecam rekod Sarkozy ketika penggal pemerintahan lima tahunnya.

Sarkozy pula membalas kecaman itu dengan menuduh Holland 'pembohong' dan 'tidak cekap.'

Agensi berita Russia, Ria Novosti menyimpulkan perdebatan itu dengan tajuk 'Sarkozy didn't win; Hollande didn't lose' (Sarkozy tidak menang, Hollande tidak kalah). Media lain turut bersetuju bahawa perdebatan mereka bukan sesi bertukar pandangan.

Sebelum debat bermula, tinjauan pendapat menunjukkan Hollande calon pilihan untuk menang pengundian pada Ahad depan selepas meraih undi terbanyak dalam undian 22 April lalu yang menyaksikan lapan calon tersingkir.
Tinjauan terbaru meramalkan Hollande akan menang 54 peratus undi berbanding 46 peratus bagi Sarkozy's 46 peratus.

"Perdebatan itu bukan satu sesi bertukar fikiran tetapi pertarungan," kata akhbar Belgium, Le Libre Belgique.

Akhbar Jerman, der Spiegel pula menganggapnya perdebatan paling hangat pernah berlaku di Perancis kerana Sarkozy dan Hollande berterus terang memusuhi lawan.

"Sarkozy tidak lagi dapat menyembunyikan sikap tidak sukakan Hollande, begitu juga lawannya. Kelmarin, mereka ada pandangan berbeza dan bukan hanya perbezaan masa depan Perancis.

"Mereka berbeza pandangan dan tidak hanya mengenai Perancis," kata akhbar Itali, La Repubblica.

"Sarkozy pula mengecam dan agresif tetapi lawannya tenang saja, kata La Stampa. AFP/AP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan