Isnin, 12 Disember 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Diktator Panama pulang

Posted:

Diktator Panama pulang

Diktator Panama pulang


Manuel Noriega (baju merah) tiba di Penjara Renacer, 25 kilometer ke tenggara Panama City, kelmarin. - AFP


PANAMA CITY 12 Dis. - Bekas diktator Panama, Manuel Noriega kembali ke tanah air, semalam untuk menjalani hukuman penjara di negara ini setelah lebih 20 tahun dipenjarakan di Amerika Syarikat (AS) dan Perancis kerana kesalahan pengedaran dadah dan pengubahan wang haram.

Noriega yang menjadi diktator tentera pada 1983-1989, kini menghadapi tiga hukuman berasingan selepas didapati bersalah dalam perbicaraan tanpa kehadirannya atas jenayah yang dilakukan di Panama, termasuk pembunuhan pengkritik rejimnya.

Bekas jeneral itu tiba di negara ini dengan sebuah pesawat Iberia dari Paris, dengan diiringi pegawai polis, enam pegawai Kementerian Luar, sepasukan doktor dan seorang pendakwa raya.

Dia kemudian diterbangkan dengan helikopter ke penjara El Renacer (Kelahiran Semula) dan dilihat memasuki penjara itu dengan dikelilingi anggota polis bersenjata.

Noriega, 77, akan menjalani tiga hukuman penjara selama 20 tahun kerana penculikan dan pembunuhan tiga penentangnya iaitu seorang doktor dan bekas Timbalan Menteri Kesihatan, Hugo Spadafora pada 1985; Kapten Moises Giroldi pada 1989; dan aktivis kesatuan sekerja, Heliodoro Portugal pada 1970.

"Dia akan dipenjarakan seperti banduan lain, tanpa sebarang keistimewaan, kerana dia mesti menanggung akibat daripada semua jenayah, kerosakan dan penderitaan yang dilakukannya," kata Presiden Ricardo Martinelli, semalam.

Noriega akan menghuni sebuah bilik penjara berukuran 12 meter persegi yang dilengkapi dua tingkap, sebuah katil dan tandas, tetapi tempoh sebenar dia ditahan di situ belum diketahui kerana Panama membenarkan pesalah berusia 70 tahun ke atas menjalani hukuman di rumah.

Dia meringkuk selama 20 tahun di dalam sebuah penjara di Miami, Florida atas kesalahan pengedaran dadah selepas digulingkan, dan kemudian diekstradisi ke Perancis, di mana dia dijatuhi hukuman penjara enam tahun kerana mengubah wang haram bagi kartel dadah Medellin.

Kepulangan Noriega, yang dibiayai oleh Agensi Perisikan Pusat (CIA) dari 1968 hingga 1986 sebelum dia menjadi musuh Washington, mencetuskan spekulasi dia mungkin mendedahkan rahsia mengenai tokoh politik tertentu dan kekayaan yang dihimpunkan semasa rejimnya.

Pemerintahan Noriega berakhir apabila Presiden AS, George H.W. Bush mengarahkan tentera AS menyerang Panama pada 20 Disember 1989, dengan mendakwa tindakan itu perlu bagi melindungi rakyat AS, menjaga keselamatan Terusan Panama yang dibina oleh AS, memerangi kegiatan pengedaran dadah dan mempertahankan demokrasi.

Noriega mencari perlindungan di Kedutaan Vatican tetapi setelah bangunan itu dikepung oleh askar AS, dia akhirnya menyerah diri pada 3 Januari 1990 dan diterbangkan ke AS untuk menghadapi tuduhan mengedar dadah. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

200 spesies baru ditemui

Posted:

200 spesies baru ditemui

200 spesies baru ditemui

HANOI 12 Dis. - Lebih 200 jenis spesies baru ditemui di wilayah Greater Mekong pada tahun lepas termasuk cicak pelbagai warna, ikan seperti timun gerkin dan seekor monyet yang mempunyai rambut seperti penyanyi lagenda Elvis Presley.

Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF) hari ini berkata, kawasan tersebut penuh dengan kepelbagaian hidupan yang menyaksikan spesies baru ditemui setiap dua hari tetapi kerjasama serantau diperlukan untuk memastikan ia tidak pupus.

WWF pada awal tahun ini menyatakan bahawa hidupan liar di Vietnam diancam kepupusan selepas badak sumbu Jawa diburu oleh pemburu haram sehingga pupus.

''Ketika penemuan pada 2010 adalah maklumat baru dalam dunia sains, kebanyakan haiwan itu ditakdirkan menjadi hidangan makan malam dan berusaha untuk hidup ekoran kekurangan habitat dan risiko pupus,'' ujar Pengarah Pemuliharaan WWF Greater Mekong, Stuart Chapman dalam satu kenyataan.

WWF dalam laporannya berkata, seekor cicak dengan kakinya berwarna oren terang, leher kuning dan badannya berwarna biru-kelabu dengan sisi badannya berwarna oren terang, ditemui di sebuah pulau di selatan Vietnam.

Seekor monyet berhidung pendek dan terjungkit dan mempunyai rambut seperti Presley itu pula ditemui di kawasan pergunungan Kachin, Myanmar.

Selain itu, seekor cicak yang mampu menghasilkan cicak baru menggunakan kaedah klon merupakan antara 208 spesis baru berkenaan.

Lima spesies baru pokok periuk kera yang memerangkap mangsa termasuk tikus dan burung juga ditemui.

Chapman berkata, perdagangan haiwan liar masih menjadi ancaman utama di haiwan terancam di wilayah ini walaupun peraturan melarang perbuatan itu dikuatkuasakan. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan