Khamis, 22 September 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


AS mahu guna kuasa veto

Posted:

AS mahu guna kuasa veto

AS mahu guna kuasa veto


ANGGOTA tentera rejim Zionis menangkap pemuda Palestin semasa pertempuran di pusat pemeriksaan Qalandiya, Palestin, kelmarin tatkala Barack Obama mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Presiden Palestin, Mahmud Abbas berhubung permohonan pengiktirafan Palestin sebagai sebuah negara di PBB. - AFP


NEW YORK 22 Sept. - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama menegaskan kepada Presiden Palestin, Mahmud Abbas bahawa AS akan menggunakan kuasa veto untuk menyekat usaha Palestin mendapatkan pengiktirafan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai sebuah negara berdaulat.

Malah, Obama menyatakan kepada Abbas bahawa usaha Pihak Berkuasa Palestin (PA) itu tidak akan mewujudkan sebuah negara Palestin.

Kenyataan itu dibuat ketika kedua-dua pemimpin itu mengadakan pertemuan di luar Perhimpunan Agung PBB di New York, semalam, tujuh jam selepas Obama menemui Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.

Dalam pertemuan dengan Netanyahu, Obama menyatakan sokongan padu kepada Israel, malah ketua rejim Zionis itu dipetik sebagai berkata, pemimpin AS itu layak menerima 'pingat kehormatan' kerana mempertahankan negara Yahudi.

Jurucakap Abbas, Nabil Abu Rdainah berkata, Abbas dan Obama telah menyuarakan pendirian masih-masing tanpa memperolehi sebarang keputusan yang jelas.

Menurutnya, Abbas tetap bertegas akan meneruskan usahanya untuk mendapatkan pengiktirafan PBB sebagai sebuah negara yang berdaulat.

Sebelum itu, Obama memberitahu Perhimpunan Agung PBB bahawa 'tiada jalan mudah' untuk memperolehi keamanan di Asia Barat, walaupun Palestin bertegas untuk meneruskan usaha mereka mendapatkan pengiktirafan badan dunia itu.

Beliau berkata, mewujudkan sebuah negara Palestin tanpa mengenepikan Israel, masih menjadi matlamatnya.

"Namun persoalannya kini bukanlah matlamat itu yang kita mahu, tetapi bagaimana kita mencapainya.

"Saya yakin tidak ada jalan mudah untuk menamatkan konflik yang telah berlarutan selama berdekad ini

"Keamanan tidak akan datang melalui kenyataan dan resolusi PBB, Israel dan Palestin akhirnya yang perlu memeterai perjanjian berhubung pertikaian sempadan, keselamatan, pelarian, dan Baitulmaqdis, bukan kita," katanya beliau kepada Perhimpunan Agung PBB di sini, semalam.

Sementara itu, Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy menggesa PBB memberi Palestin status pemerhati seperti Vatican, sementara menggaris rangka pelan damai dalam tempoh setahun ekoran bimbang tercetusnya bencana diplomatik akibat daripada kegagalan usaha Palestin itu. - REUTERS

AS tuduh Pakistan taja militan di Afghanistan

Posted:

AS tuduh Pakistan taja militan di Afghanistan

AS tuduh Pakistan taja militan di Afghanistan

WASHINGTON 22 Sept. - Pegawai-pegawai Amerika Syarikat (AS) mendakwa memiliki banyak bukti yang mengaitkan agensi perisikan Pakistan menggalakkan rangkaian militan Haqqani untuk menyerang kepentingan mereka di Afghanistan.

Kenyataan itu dibuat ketika jawatankuasa Senat mengundi untuk memberi bantuan kepada Islamabad bagi memerangi militan.

Menurut beberapa perisikan AS, agensi Perisikan Antara Perkhidmatan (ISI) Pakistan telah mengarahkan atau menggesa rangkaian Haqqani untuk melancarkan serangan ke atas kedutaan AS dan ibu pejabat Pakatan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) di Kabul minggu lalu.

Namun, pegawai-pegawai AS memberi amaran maklumat yang menunjukkan agensi perisikan Pakistan menggalakkan kumpulan militan itu tidak disokong dengan sumber lain.

Rangkaian Haqqani adalah satu daripada tiga atau mungkin sekutu pemberontak paling digeruni yang menentang AS dan NATO serta tentera Afghanistan di bawah pergerakan Taliban di negara itu.

Pengerusi Ketua Turus Bersama tentera AS, Laksamana Mike Mullen berkata, beliau telah menggesa ketua tentera Pakistan di Islamabad untuk memutuskan hubungan dengan kumpulan militan itu.

"Kami mahu ISI memutuskan hubungan dengan Haqqani dan tidak terlibat dengan perang proksi yang diperjuangkan pergerakan itu.

"ISI telah menyokong perang proksi ini dalam tempoh yang lama sebagai strategi negara itu dan saya rasa ia perlu dihentikan di masa depan," katanya.

Sementara itu, jawatankuasa Senat semalam meluluskan bantuan sebanyak AS$1 bilion (RM3.2 bilion) untuk menyokong operasi menentang pemberontak oleh tentera Pakistan, tetapi dengan syarat negara itu perlu bekerjasama dengan AS menentang kumpulan militan, termasuk Haqqani. - REUTERS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan