Sabtu, 14 Mei 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Lelaki gila potong kepala wanita

Posted:

Lelaki gila potong kepala wanita

Lelaki gila potong kepala wanita


ORANG ramai dan anggota polis melihat lelaki yang menotong kepala seorang wanita di Los Cristianos, Tenerife, semalam.


LOS CRISTIANOS, Tenerife - Seorang lelaki kurang siuman bersenjatakan pisau menggemparkan para pelancong apabila memegang satu kepala wanita yang dipotongnya di lokasi pusat peranginan terkenal Sepanyol iaitu Los Cristianos, Tenerife di kepulauan Canary, lapor sebuah akhbar semalam.

Pembunuh itu dikatakan menyerang mangsa yang dipercayai berusia dalam lingkungan 30-an atau 60-an dan melarikan kepalanya di sebuah pusat beli-belah yang sibuk kira-kira pada pukul 10.25 pagi waktu tempatan.

Saksi-saksi memberitahu melihat suspek berlari dari pusat beli-belah dengan memegang kepala mangsa dan darah menitis ke tanah.

Beberapa pengawal keselamatan mengejarnya sebelum menjatuhkannya ke tanah dan menunggu kehadiran anggota-anggota polis.

Penyerang tersebut dilaporkan telah mengekori mangsa yang bekerja di sebuah pasar raya dalam pusat beli-belah Valdes selama beberapa hari sebelum pembunuhan ngeri itu berlaku.

Dia didakwa telah keluar dari Hospital de La Candelaria pada Februari lalu untuk menjalani rawatan berkaitan keganasan.

Namun, timbul kekeliruan dalam laporan mengenai senjata yang digunakan suspek sama ada parang, pedang atau penyodok tanah. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kerosakan di loji nuklear Jepun lebih teruk

Posted:

Kerosakan di loji nuklear Jepun lebih teruk

Kerosakan di loji nuklear Jepun lebih teruk


GAMBAR yang disiarkan semalam menunjukkan bangunan reaktor No. 3 yang mengalami kerosakan di loji jana kuasa nuklear Fukushima Daiichi.


TOKYO - Salah satu reaktor di loji jana kuasa nuklear Fukushima Daiichi, timur laut Jepun didapati mengalami kerosakan yang lebih teruk daripada jangkaan, kata beberapa pegawai kelmarin.

Kerosakan itu memberi tamparan hebat ke atas usaha untuk menstabilkan semula loji jana kuasa tersebut yang rosak selepas dilanda tsunami pada bulan lalu ekoran gempa bumi kuat.

Bagaimanapun, suhu di loji jana kuasa itu masih di bawah peringkat berbahaya kerana pihak pengendali, Tokyo Electric Power Co., masih berterusan mencurahkan air untuk memastikan batang bahan bakar sentiasa sejuk.

"Situasi masih tidak berubah sejak krisis berlaku dan batang bahan bakar disejukkan dengan menggunakan air secara berterusan," kata seorang pegawai nuklear, Takashi Sakurai.

Sementara itu, kerajaan Jepun semalam memutuskan untuk menubuhkan dana bagi membantu pembayaran ganti rugi ekoran krisis nuklear tersebut.

Syarikat pengendali loji tersebut dijangka menerima tuntutan ganti rugi daripada pihak yang terkena kebocoran radiasi selepas berlaku kerosakan di loji nuklear itu. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Lelaki 87 tahun pernah berkahwin 107 kali

Posted:

Lelaki 87 tahun pernah berkahwin 107 kali

Lelaki 87 tahun pernah berkahwin 107 kali


BELLO MAASABA duduk bersama tiga orang isterinya.


BIDA - Seorang lelaki di Nigeria, Bello Maasaba berusia 87 tahun telah berkahwin dengan 107 wanita dan memiliki 185 orang anak, lapor sebuah akhbar kelmarin. Anak bongsunya baru berusia sebulan.

Bekerja sebagai seorang pengamal perubatan Islam, Bello kini memiliki 86 isteri berusia dari 19 tahun hingga 64 tahun. Sembilan isterinya telah meninggal dunia manakala dia menceraikan 12 yang lain.

"Saya mendapat ilham daripada Tuhan yang memberitahu saya wanita yang mana patut saya berkahwin," kata warga emas tersebut.

"Tanpa ilham tersebut, saya tidak akan mengahwini lebih daripada dua isteri," tambahnya. Dia tinggal bersama keluarganya di sebuah rumah yang memiliki 89 bilik di sini.

Seluruh keluarganya termasuk mertua, ipar, sepupu dan anak saudara kini berjumlah sekitar 5,000 orang.

Bello pernah dipenjara tiga tahun lalu apabila dia enggan menceraikan semua isterinya kecuali empat isterinya seperti yang diarahkan pihak berkuasa agama Islam Nigeria.

Semasa kes itu dibicarakan, puluhan isterinya memberi keterangan bahawa mereka berkahwin dengan ikhlas. Selepas mendengar keterangan 57 wanita, hakim mahkamah terbabit mengarahkan supaya Bello dibebaskan.

Mengenai kehebatannya di ranjang, Bello memberitahu, ia adalah anugerah Tuhan. "Sekiranya saya gagal memuaskan isteri-isteri saya, mereka akan meninggalkan saya," ujarnya. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen