Rabu, 4 Mei 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Lima ditangkap dekat loji nuklear

Posted:

Lima ditangkap dekat loji nuklear

Lima ditangkap dekat loji nuklearSELLAFIELD - Lima lelaki ditangkap di bawah Akta Keganasan Britain berhampiran sebuah loji nuklear Britain kelmarin, beberapa jam selepas ketua Al-Qaeda, Osama bin Laden dilaporkan terbunuh.

Mereka ditahan berhampiran loji nuklear Sellafield yang mengendalikan bahan radioaktif berbahaya pada tengah hari susulan pemeriksaan ke atas sebuah kenderaan oleh pihak berkuasa yang mengawasi kemudahan nuklear berkenaan di wilayah Cumbria Barat, England.

Penangkapan mereka dibuat ketika dunia berada dalam keadaan berjaga-jaga berhubung keganasan oleh para penyokong Osama yang berikrar akan membalas dendam atas kematiannya.

Semalam, polis Cumbria berkata, semua lelaki itu berusia dalam lingkungan 20-an dipindahkan ke Manchester pagi semalam.

"Pada pukul 4.32 petang waktu tempatan kelmarin, anggota-anggota polis kawalan loji nuklear menahan dan memeriksa sebuah kereta berhampiran tapak loji Sellafield di Cumbria Barat," kata satu kenyataan polis.

"Susulan pemeriksaan tersebut, polis menahan lima lelaki kesemuanya dari London di bawah Seksyen 41 Akta Keganasan.

"Kes tersebut kini disiasat Unit Anti Keganasan Britain," tambah kenyataan sama.

Pihak berkuasa Britain bagaimanapun tidak menyatakan punca sebenar penangkapan mereka. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

PM Britain mahu Pakistan beri penjelasan

Posted:

PM Britain mahu Pakistan beri penjelasan

PM Britain mahu Pakistan beri penjelasan


PENDUDUK tempatan dan pihak media semalam berkumpul di luar sebuah vila tempat ketua Al-Qaeda, Osama bin Laden dibunuh di Abbottabad, Pakistan. di Abbottabad Pakistan.


LONDON - Perdana Menteri Britain, David Cameron menyatakan Pakistan perlu memberi jawapan kepada persoalan bagaimana pengganas nombor satu dunia, Osama bin Laden boleh tinggal begitu dekat dengan ibu negara Pakistan, Islamabad dan berhampiran pula dengan sebuah akademi tentera tanpa dapat dikesan oleh pasukan keselamatan negara berkenaan.

Kenyataan Cameron itu menyusul selepas Presiden Pakistan, Asif Ali Zardari kelmarin menafikan bahawa negaranya melindungi pengganas.

Asif sebaliknya berkata, sejak beberapa tahun lalu Pakistan banyak membantu Amerika Syarikat (AS) dalam menyalurkan maklumat risikan dan Islamabad mungkin memainkan peranan penting dalam operasi membunuh Osama.

Dalam kenyataan balasnya Cameron bagaimanapun berkata: "Masih banyak soalan yang perlu dijawab oleh Pakistan."

Senada dengan perdana menteri berkenaan, beberapa pengkritik keselamatan dan media India menyatakan, tidak munasabah pasukan keselamatan Pakistan tidak tahu mengenai kediaman besar itu dihuni Osama, sedangkan jaraknya sangat dekat dengan lokasi ketua tentera Pakistan, Jeneral Ashfaq Pervaiz Kayani menyaksikan satu perbarisan seminggu lalu. Pada acara tersebut, Kayani mengumumkan bahawa askar-askarnya berjaya mengekang kemaraan militan-militan Al-Qaeda.

Di AS, Pengerusi Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Senat, Senator Carl Levin pula menegaskan bahawa rakyat AS marah kerana Osama ditemui tinggal dalam kemewahan di Pakistan, sedangkan selama bertahun-tahun mereka diberitahu bahawa ketua kumpulan Al-Qaeda tiada di negara itu.

Tentera Pakistan sebelum ini memberi alasan, kegagalan menjejaki Osama berlaku kerana kelemahan perisikan.

"Kami telah mencarinya (Osama) di kawasan-kawasan pedalaman dan tidak menyedari bahawa dia tinggal begitu dekat dengan kemudahan tentera. Ya, ini merupakan kegagalan perisikan," kata seorang pegawai kanan tentera Pakistan seperti yang dilaporkan akhbar Dawn.

Sementara itu, AS semalam memberi amaran ia akan menyiasat bagaimana Osama boleh tinggal dalam kemewahan tanpa dapat dikesan oleh pasukan keselamatan Pakistan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bukti kematian masih kabur

Posted:

Bukti kematian masih kabur

Bukti kematian masih kabur

WASHINGTON - Kematian Osama bin Laden di tangan pasukan komando Amerika Syarikat (AS) terus dipertikai susulan tiada bukti kukuh seperti mayat, gambar atau asid deoksiribonukleik (DNA) ketua kumpulan Al-Qaeda itu bagi menyokong dakwaan tersebut.

Presiden AS, Barack Obama pada Ahad lepas mengumumkan bahawa Osama, 54, mati ditembak anggota komando AS di bandar Abbottabad, Pakistan.

Kumpulan militan Pakistan sebelum ini menyatakan bahawa Osama masih hidup.

Di Britain, kesangsian mengenai berita pembunuhan Obama itu disuarakan bekas Duta Britain ke Washington, Christopher Meyer.

"Saya tidak faham kenapa Presiden AS berani membuat kenyataan kepada dunia bahawa Osama sudah mati tanpa memberikan bukti bahawa dia telah mati," kata Meyer.

"Saya fikir kita mungkin melihat beberapa bukti tidak lama lagi sama ada DNA atau gambar supaya selepas ini tiada lagi dakwaan Osama dilihat di kawasan pergunungan atau seumpamanya," tambah beliau.

Sebelum ini, ramai orang terutamanya di negara-negara Islam sangsi bahawa serangan ke atas Amerika Syarikat (AS) pada 11 September 2001 didalangi pengganas.

Sehingga kini jutaan penduduk Islam menyoal sama ada kejadian itu sebenarnya merupakan komplot Agensi Perisikan Pusat (CIA) AS. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen