Selasa, 5 April 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


TEPCO guna garam mandian untuk sekat kebocoran radiasi

Posted:

TEPCO guna garam mandian untuk sekat kebocoran radiasi

TEPCO guna garam mandian untuk sekat kebocoran radiasi


Para pekerja yang memakai pakaian khas menyembur pelekat sintetik di loji nuklaer Fukushima Dai-ichi dalam usaha menyekat kebocoran radiasi daripada terus masuk ke dalam laut.


TOKYO - Para jurutera pengendali loji nuklear Fukushima Dai-ichi, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) menggunakan garam mandian dalam usaha terbaru mereka untuk mengesan satu kebocoran yang berlaku pada salah satu reaktornya.

Garam mandian itu digunakan bagi menghasilkan warna putih, sekali gus membantu mengesan punca kebocoran. TEPCO turut merancang memasang sejenis 'langsir' sebagai cubaan menghalang air beradiasi daripada terus memasuki laut. TEPCO bagaimanapun masih belum menyatakan apakah material yang akan digunakannya.

"Kami perlu menghalang penyebaran air tercemar daripada terus merebak ke laut secepat mungkin. Kami telah meminta TEPCO supaya bertindak pantas," kata Ketua Setiausaha Kabinet Jepun, Yukio Edano.

Edano turut memberi amaran bahawa radiasi terkumpul daripada kebocoran itu boleh memberi impak besar kepada Lautan Pasifik.

Pada hujung minggu lalu, mereka mencampurkan serbuk kayu dan surat khabar dengan polimer serta simen untuk menyekat kebocoran. Setakat ini, usaha tersebut gagal untuk menampal retakan pada satu pit konkrit pada reaktor No. 2 yang menyebabkan air mengandungi radioaktif masuk ke dalam laut.

Jepun menyatakan bahawa tiga daripada enam reaktor di loji terbabit secara keseluruhannya berada dalam keadaan stabil.

Dalam perkembangan lain, TEPCO mula membuang lebih 10,000 tan air yang mengandungi tahap radiasi rendah ke laut bagi menstabilkan loji tersebut. "Kami tiada pilihan, ini adalah langkah keselamatan," jelas Edano.

Tindakan itu diambil untuk menambah ruang penyimpanan yang semakin penuh dan menjejaskan usaha pembaikan. TEPCO menegaskan bahawa air yang tercemar itu tidak akan menjejaskan kehidupan marin. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan khas Gaddafi cari penyelesaian krisis Libya

Posted:

Utusan khas Gaddafi cari penyelesaian krisis Libya

Utusan khas Gaddafi cari penyelesaian krisis Libya


Abdul-Ati al-Obeidi berjabat tangan dengan Perdana Menteri Greece, George Papandreou dalam pertemuan mereka di Athens, Greece pada Ahad lalu.


BENGHAZI, Libya - Seorang utusan khas pemerintah Libya, Abdul-Ati al-Obeidi kelmarin memberitahu Perdana Menteri Greece, George Papandreou bahawa Muammar Gaddafi sedang mencari jalan untuk menyelesaikan krisis di Libya selepas serangan udara tentera sekutu Barat dilihat cuba menumbangkan pemerintahannya sejak dua minggu lalu.

Al-Obeidi yang juga Timbalan Menteri Luar Libya dijangka meneruskan kunjungan ke Turki dan Malta sebagai isyarat bahawa rejim Gaddafi bersedia untuk berlembut bagi menyelesaikan krisis dalaman Libya.

"Daripada komen utusan khas Libya, jelas bahawa rejim tersebut cuba mencari penyelesaian," kata Menteri Luar Greece, Dimitris Droutsas dalam satu kenyataan selepas pertemuan di Athens.

Droutsas menegaskan bahawa Greece menyokong desakan masyarakat antarabangsa supaya Libya mematuhi resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang memberi kebenaran terhadap serangan udara, selain menuntut Gaddafi dan puak pemberontak menamatkan pertempuran.

"Hormati dan laksanakan sepenuhnya resolusi PBB, segera kuatkuasakan gencatan senjata, tamatkan keganasan dan pertempuran terutama ke atas orang awam Libya," kata Droutsas.

Kerajaan Gaddafi sebelum ini pernah mengumumkan beberapa gencatan senjata, namun tidak mematuhinya.

Jumaat lalu, utusan khas Libya mennyatakan kerajaan Gaddafi cuba untuk mengadakan perbincangan bersama Amerika Syarikat (AS), Britain dan Perancis dalam usaha menghentikan serangan udara yang bermula pada 19 Mac lalu. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada perjanjian praperkahwinan pengasas majalah Playboy

Posted:

Tiada perjanjian praperkahwinan pengasas majalah Playboy

Tiada perjanjian praperkahwinan pengasas majalah Playboy


HUGH HEFNER dan kekasihnya, Crystal Harris


LOS ANGELES - Pengasas majalah Playboy, Hugh Hefner yang memiliki kekayaan bernilai AS$80 juta (RM242.08 juta) enggan membuat perjanjian praperkahwinan dengan bakal isterinya yang merupakan bekas model majalah bogel tersebut, Crystal Harris, lapor sebuah akhbar semalam.

Hefner yang berusia 84 tahun difahamkan tidak mengambil peduli nasihat orang lain tentang perancangannya untuk mendirikan rumah tangga dengan Harris.

Dia tetap berpendirian bahawa wanita berusia 24 tahun itu menyayangi dirinya tanpa memandang soal harta atau kemewahan.

Pasangan itu bakal melangsungkan perkahwinan pada 18 Jun depan selepas Hefner melamar Harris pada Krismas lalu.

Hefner menghantar komen di laman Twitter beberapa bulan lalu yang berbunyi: "Selepas saya memberi Harris cincin, dia terus menangis. Ini merupakan hujung minggu paling gembira dalam memori saya."

Ketika status perjanjian praperkahwinan mereka tetap diperkatakan, perkahwinan pasangan itu terus menjadi kontroversi.

Bekas teman wanita Hefner, Kendra Wilkinson berkata kepada E!: "Saya belum membuat keputusan untuk datang pada majlis itu atau sebaliknya. Saya tidak bergurau. Saya sebaliknya marah apabila mendengar tentang perkahwinan mereka."

Wilkinson bagaimanapun bertuah selepas Hefner membenarkannya menggunakan rumah agam miliknya untuk majlis perkahwinan bersama bintang bola sepak Amerika, Hank Baskett pada tahun 2009.

Seorang lagi bekas kekasih Hefner, Holly Madison pula lebih kecewa dan melepaskan kemarahannya kepada Harris.

"Dia (Harris) memiliki karakter misteri. Saya telah lihat ramai wanita yang cuba mengenali rapat dengan Hefner. Ada setengah daripada mereka yang bermotif jahat.

"Ramai kenalan yang mengucapkan tahniah kepada Hefner menerusi Twitter. Tetapi, saya ingin berada di sana bagi menyaksikan perkahwinan mereka," jelasnya.- Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen