Jumaat, 18 Mac 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


Empat helikopter curah air di loji nuklear

Posted:

Empat helikopter curah air di loji nuklear

Empat helikopter curah air di loji nuklear


DUA buah helikopter mengambil air laut di Jepun semalam dengan menggunakan sebuah bekas untuk dicurahkan ke reaktor loji nuklear Fukushima Daiichi di Fukushima, Jepun.


TOKYO - Sebanyak empat buah helikopter tentera Jepun digunakan bagi mencurahkan bertan-tan air ke loji jana kuasa nuklear Fukushima Daiichi di Fukushima semalam bagi tujuan menyejukkan batang bahan bakar daripada berlaku kebocoran radiasi.

Helikopter Pasukan Pertahanan daripada jenis CH-47 Chinooks berkuasa dua enjin itu memulakan misi pertama dengan membawa sebuah bekas yang berkapasiti tujuh tan air ke loji tersebut.

Operasi itu dilakukan bertujuan supaya batang bahan bakar dalam reaktor dan kolam penghadang ditenggelami air bagi mengurangkan pendedahan bahan pada udara dan menyebabkan bahan radioaktif tersebar ke alam sekitar.

Sebelum ini radiasi bocor dari reaktor nuklear itu tetapi dalam kadar yang masih tidak dianggap membahayakan kesihatan manusia.

Menteri Pertahanan Jepun, Toshimi Kitazawa berkata, sebanyak 11 kenderaan tentera juga akan dihantar bagi menyertai usaha untuk menyejukkan reaktor itu.

Agensi Keselamatan Nuklear Jepun menyatakan keutamaan akan diberikan kepada reaktor nombor tiga dan empat yang kemungkinan berada pada tahap terlalu panas.

Menurut seorang jurucakap loji nuklear itu yang dikendalikan syarikat Tokyo Elektric Power Co (TEPCO), kolam penghadang di reaktor nombor empat seperti sudah ditenggelami air pada Rabu lalu berdasarkan kepada pemerhatian dari helikopter.

"Kami tidak pasti berapa banyak air sudah berada di dalam reaktor tersebut dan kami juga tidak mempunyai informasi berapa banyak batang bahan bakar yang sudah terdedah," kata seorang jurucakap TEPCO.

Sebelum ini, pekerja-pekerja TEPCO sedang berusaha membaikpulih bekalan tenaga sistem penyejukan yang lumpuh ketika serangan gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun.

Loji itu pernah meletup sebanyak empat kali selepas ia rosak akibat gegaran gempa bumi yang berpusat di timur laut Jepun pada Jumaat lalu.

Gempa bumi kuat itu turut menyebabkan ombak tsunami setinggi 10 meter berlaku dan melanda kawasan di utara dan timur Jepun. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ahmad Dhani terima bom buku

Posted:

Ahmad Dhani terima bom buku

Ahmad Dhani terima bom buku


AHMAD DHANI menunjukkan surat yang dihantar bersama bungkusan bom ke kediamannya di Jakarta semalam.


JAKARTA - Penyanyi kumpulan Dewa 19, Ahmad Dhani yang pernah dikatakan bakal pengetua Akademi Fantasia Ke-9 (AF-9) terbitan Astro nyaris cedera apabila bom dalam bungkusan buku yang dihantar kepadanya tidak meletup.

Pada mulanya, bungkusan itu tiba di rumah penyanyi dan penerbit lagu tersebut pada Selasa lalu tetapi ia tidak dibuka.

Namun, polis kemudian dipanggil ke rumah Ahmad Dhani yang merupakan duda tiga anak itu semalam bagi memeriksa kandungan bungkusan tersebut.

Menurut penyanyi itu, dia turut menghubungi nombor telefon pihak pengirim yang tertera pada bungkusan tersebut.

Ahmad Dhani berkata, dia menelefon sebanyak tiga kali tetapi ia tidak diangkat sebaliknya disambung kepada peti perkhidmatan suara.

Penyanyi itu menganggap pengirim paket bom buku yang berjudul Yahudi Militan, merupakan perbuatan orang yang tidak suka kepadanya.

Ketua syarikat Republik Cinta Management (RCM) itu juga menganggap pengirim bom itu merupakan korban gosip yang selama ini kerap menimpa dirinya.

"Saya rasa pelakunya adalah korban gosip, yang menyatakan saya adalah ejen Yahudi," jelas bekas suami Maia Estianty itu kepada wartawan.

Bungkusan bom buku tersebut pada mulanya diterima oleh seorang kakitangan Ahmad Dhani.

Semasa dibuka, kakitangan itu berasa terkejut kerana buku tersebut tidak dapat dibuka menyebabkan polis dihubungi bagi melakukan siasatan.

Menurut polis, pihaknya kemudian menemui bom dalam sebuah buku yang dialamatkan ke rumahnya itu selepas ia tiba di rumah Ahmad Dhani.

Dalam bungkusan itu, terdapat surat yang meminta penyanyi tersebut menulis kata penghantar.

Bagaimanapun, polis kemudian meletupkan bom tersebut dekat dengan rumah penyanyi berkenaan di sini.

Pada Selasa lalu, polis turut menemui tiga bom yang serupa dengan salah sebutirnya meletup dan mencederakan empat orang.

Bungkusan bom yang meletup itu dialamatkan kepada seorang tokoh Muslim liberal, Ulil Abshar Abdallah.

Bekas seorang pegawai kanan polis yang memerangi keganasan, Goris Mere dan Yapto Suryosumarno turut menerima bungkusan bom tersebut.

Ketua Agensi AntiPengganas Kebangsaan (BNPT), Ansyaad Mbai memberitahu kelmarin bahawa bom itu didalangi oleh kumpulan Jemaah Islamiah (JI). - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Cipta rekod terjun dalam kolam kecil

Posted:

Cipta rekod terjun dalam kolam kecil

Cipta rekod terjun dalam kolam kecil


ORANG ramai melihat Darren Taylor terjun ke dalam sebuah kolam kecil.


TRONDHEIM, Norway - Seorang penyelam dari Denver, Darren Taylor memecah rekod dunia apabila dia terjun dari ketinggian 10.9 meter ke dalam kolam air yang mempunyai kedalaman cuma 30.5 sentimeter, lapor sebuah akhbar semalam.

Dikenali sebagai Profesor Splash, Taylor menyesuaikan teknik menyelam yang dimilikinya bagi mengurangkan impak ke atas badannya.

"Saya juga suka jika air yang digunakan itu sejuk sehingga hampir ke tahap beku kerana ia akan membantu mengurangkan impak terjunan," katanya yang sudah menyelam selama 25 tahun.

Taylor memecahkan rekodnya sendiri itu di hadapan para peserta Persatuan Pertukaran Pelajar Antarabangsa di sini, pada Rabu lalu. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen