Rabu, 16 Mac 2011

Harian Metro: Global

Harian Metro: Global


Krisis nuklear makin buruk

Posted: 15 Mar 2011 10:20 AM PDT

PAKAR kaji cuaca, Roman Chernov menggunakan alat untuk pengukur paras radiasi di sebuah stesen kaji cuaca di Vladivostok, timur jauh Russia, semalam.  Paras radiasi meningkat sedikit di wilayah itu semalam tetapi masih dalam lingkungan normal.
PAKAR kaji cuaca, Roman Chernov menggunakan alat untuk pengukur paras radiasi di sebuah stesen kaji cuaca di Vladivostok, timur jauh Russia, semalam. Paras radiasi meningkat sedikit di wilayah itu semalam tetapi masih dalam lingkungan normal.

SENDAI: Letupan dan kebakaran di loji nuklear Jepun berikutan gempa bumi dan tsunami yang melanda negara itu Jumaat lalu, semalam menghamburkan radiasi berbahaya.

Ia sekali gus menjejaskan pasaran saham dan mendorong orang ramai bergegas ke pasar raya untuk membeli stok makanan.


Di kebanyakan bandar, penduduk yang bimbang, menyerbu pasar raya untuk membeli bekalan makanan dan air, menyebabkan kerajaan memberi amaran tindakan mereka boleh menjejaskan usaha menghantar bantuan ke kawasan yang musnah akibat gempa bumi dan tsunami.

Namun, penduduk Tokyo memenuhi kereta api untuk ke pasar raya bagi mendapatkan bekalan topeng muka dan bekalan kecemasan sebagai persiapan menghadapi kemungkinan radiasi merebak ke wilayah mereka.


Perdana Menteri, Naoto Kan berkata, tahap radiasi di sekitar loji Fukushima 1 meningkat agak tinggi sementara ketua jurucakapnya mengumumkan ia sudah mencapai paras yang membahayakan kesihatan.


Di Tokyo, kira-kira 250 kilometer ke barat daya Sendai, pihak berkuasa juga berkata, paras radiasi yang lebih tinggi daripada biasa dikesan di ibu negara itu tetapi belum mencapai tahap berbahaya.

Kan memberi amaran kepada mereka yang tinggal di sekitar 10 kilometer dari loji berkenaan supaya tidak keluar rumah.


"Saya menyeru semua rakyat supaya bertenang," katanya.

Kebakaran pada reaktor keempat loji berkenaan semalam dipadamkan dengan bantuan tentera Amerika Syarikat.


Empat daripada enam reaktor di loji itu menghadapi masalah dan suhu di dua lagi semakin meningkat.


Di satu-satunya negara di dunia yang pernah mengalami serangan nuklear - dua bom atom digugurkan oleh Amerika Syarikat pada Perang Dunia Kedua menyebabkan kematian kira-kira 200,000 orang - penduduk Jepun begitu bimbang dalam menghadapi satu krisis nuklear.

"Apa yang amat membimbangkan kami ialah kebocoran radiasi dari loji nuklear," kata Kaoru Hashimoto, 36, suri rumah yang tinggal di Fukushima, 80 kilometer ke barat laut loji terbabit.

Sementara itu, angka kematian akibat bencana yang menimpa negara itu meningkat kepada 2,414 orang. Pegawai sebelum ini berkata, sekurang-kurangnya 10,000 orang mungkin terbunuh. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

2 mangsa ditemui selamat

Posted: 15 Mar 2011 10:19 AM PDT

TOKYO: Pasukan penyelamat semalam menarik keluar dua mangsa, seorang lelaki dan seorang wanita dari timbunan kesan daripada gempa bumi dan tsunami yang melanda negara itu Jumaat lalu.

Seorang wanita, Sai Abe, 70 ditemui masih hidup di bawah runtuhan sebuah rumah yang dihanyutkan oleh tsunami.


Wanita berkenaan kesejukan tetapi keadaannya itu tidak mengancam nyawa.

Sementara itu, seorang lelaki berusia 20 tahun diselamatkan di Ishimaki di wilayah paling teruk terjejas, lapor NHK.


"Saya dihanyutkan oleh tsunami tetapi mujur saya dalam keadaan baik," kata lelaki itu. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen