Rabu, 23 Februari 2011

Utusan Online - Luar Negara

Utusan Online - Luar Negara


Gaddafi semakin terdesak

Posted:

Gaddafi semakin terdesak

Gaddafi semakin terdesak


Imej daripada stesen televisyen Libya merakamkan aksi Gaddafi semasa berucap ke seluruh negara di Tripoli, kelmarin. Gaddafi memberi amaran akan memburu musuhnya hingga ke titisan darah terakhir. - AP


TRIPOLI 23 Feb. - Pemimpin veteran Libya semakin terdesak apabila beliau mengerahkan pasukan tentera termasuk menggunakan senjata berat, kereta kebal dan jet pejuang selain askar upahan untuk mematahkan pemberontakan di negaranya.

Selain itu, beliau turut menerima tekanan di peringkat antarabangsa termasuk daripada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Kesatuan Eropah (UE) dan negara-negara lain yang mengecam tindakan kekerasan yang diambil rejimnya untuk mematahkan tunjuk perasaan rakyat Libya yang masuk seminggu hari ini.

Setakat ini, hampir 300 orang terkorban dalam tunjuk perasaan 'Revolusi 17 Februari' yang dilancarkan oleh penduduk Libya bagi mendesak Gaddafi meletakkan jawatan setelah 41 tahun memerintah negara ini.

Gaddafi turut menerima tekanan apabila Menteri Dalam Negeri Libya, Abdel Fatah Yunes mengumumkan peletakan jawatan dan meminta angkatan bersenjata Libya menyokong pemberontakan serta Duta Libya ke Indonesia, Singapura dan Brunei, Salaheddin M. El Bishari turut mengambil tindakan serupa.

Timbalan Duta Libya ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ibrahim Dubbashi semalam berkata, beliau dimaklumkan bahawa penghapusan bangsa bermula di wilayah tersebut.

Saksi pula mendakwa rejim Gaddafi menggunakan senjata berat termasuk kereta kebal dan jet pejuang bagi mematahkan tunjuk perasaan.

Di timur Libya, pasukan tentera yang berpangkalan di wilayah itu mengumumkan berpaling tadah daripada Gaddafi dan menyatakan sokongan kepada penunjuk perasaan.

Di Benghazi, bandar kedua terbesar di Libya, penunjuk perasaan menyatakan bahawa mereka sudah menguasai pangkalan tentera di bandar itu juga mendakwa mereka sudah menguasai hospital di bandar itu.

Penunjuk perasaan turut mendakwa mereka sudah menguasai beberapa bandar di negara ini dengan bandar Misrata di barat Libya menjadi bandar pertama jatuh di tangan penunjuk perasaan antikerajaan setelah berlaku pertempuran antara tentera dan penyokong Gaddafi dengan penunjuk perasaan antikerajaan sejak 18 Februari lalu.

Menteri Luar Itali, Franco Frattini berkata, kira-kira 1,000 terbunuh sejak pemberontakan meletus di Libya seminggu lalu.

Di Tokyo beratus-ratus penduduk Libya menyerbu Kedutaan Libya di Tokyo.

Gaddafi muncul di televisyen semalam memberi amaran akan memburu 'musuh rejimnya' dengan mengeledah 'dari rumah ke rumah' dan memburu mereka hingga le lubang cacing. 'di setiap inci' bumi Libya. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Majlis Keselamatan kutuk rejim Libya

Posted:

Majlis Keselamatan kutuk rejim Libya

Majlis Keselamatan kutuk rejim Libya

NEW YORK 23 Feb. - Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam mengutuk tentera rejim Muammar Gaddafi melakukan kekejaman terhadap penunjuk perasaan sehingga meragut beratus-ratus nyawa dan mendesak keganasan dihentikan segera.

Majlis dianggotai 15 negara itu turut mendesak tindakan diambil terhadap pihak yang bertanggungjawab menggunakan kekerasan terhadap rakyat Libya.

Ia turut mengutuk penggunaan tentera terhadap penduduk awam dan menyuarakan kesal atas kekejaman yang dilakukan terhadap rakyat yang mengadakan bantahan secara aman.

Sementara itu, negara-negara luar termasuk dari Asia hari ini bersedia membawa keluar lebih 100,000 rakyat mereka, kebanyakannya bekerja sebagai buruh kasar di kawasan-kawasan pembinaan yang kini terkandas di Libya.

Urusan membawa keluar semua pekerja itu menggunakan kapal, pesawat dan laluan darat ke Mesir sedang diusahakan oleh kerajaan-kerjaan terbabit ketika mereka berusaha menjamin keselamatan rakyat di negara ini di tengah-tengah keganasan yang semakin meningkat di negara ini serta sistem komunikasi yang terjejas.

Mereka merupakan buruh kasar dari Bangladesh (60,000), Filipina (30,000), Thailand (23,000) dan India (18,000).

China juga dilapor bersedia membawa pulang kira-kira 30,000 rakyatnya yang kebanyakannya bekerja sebagai jurutera dalam projek pelaburan minyak, jalan kereta api dan sektor telekomunikasi. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan