Khamis, 24 Februari 2011

Kosmo Online - Dunia

Kosmo Online - Dunia


1,000 maut di Libya

Posted:

1,000 maut di Libya

1,000 maut di Libya


RIBUAN penduduk berhimpun dekat sebuah bangunan mahkamah di Benghazi, Libya semalam.


BENGHAZI - Tindakan pemimpin Libya, Muammar Gaddafi mahu menamatkan tunjuk perasaan yang menuntutnya meletakkan jawatan telah menyebabkan 1,000 orang terbunuh, kata Menteri Luar Itali, Franco Frattini semalam.

"Kami percaya anggaran kematian kira-kira 1,000 orang boleh dipercayai," kata Frattini merujuk kepada tindakan Gaddafi yang mengarahkan pasukan keselamatan membedil dan menembak para penunjuk perasaan.

Sebelum ini, pertubuhan hak asasi, Human Right Watch menganggarkan 233 orang terbunuh dengan 62 penduduk di ibu kota Libya, Tripoli sejak dua hari lalu.

Menurut Frattini, beliau mengetahui bahawa wilayah timur Libya, Cyrenaica yang merupakan lokasi yang menempatkan banyak simpanan minyak tidak lagi berada di bawah kawalan Gaddafi.

Di bandar Benghazi, para penunjuk perasaan meraikan kemenangan dengan bermain bunga api dan membunyikan hon ekoran pertumpahan darah sudah berakhir.

Kawasan timur Libya dikatakan sudah berada dalam penguasaan penduduk yang menentang pemerintahan Gaddafi.

Sebuah penjara turut dibakar di Benghazi dan imej televisyen Sky News menunjukkan sebuah pesawat antipeluru berpandu Libya ditinggalkan di sebuah pangkalan tentera dekat Tobruk.

Menurut akhbar Quryna, di Sabratah, 80 kilometer ke barat Tripoli, tentera Libya menempatkan sejumlah besar askar selepas para penunjuk perasaan memusnahkan hampir kesemua pejabat perkhidmatan keselamatan. - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Raja Arab Saudi umum insentif RM106 bilion

Posted:

Raja Arab Saudi umum insentif RM106 bilion

Raja Arab Saudi umum insentif RM106 bilion


SEJUMLAH rakyat meraikan kepulangan Raja Abdullah yang menaiki sebuah kereta ke Riyadh semalam.


RIYADH - Pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah kembali ke tanah airnya semalam selepas tiga bulan berada di luar negara untuk menjalani rawatan perubatan sakit tulang belakang.

Sekembalinya ke Arab Saudi, Raja Abdullah, 87, mengumumkan beberapa insentif baru kepada rakyat yang dianggarkan bernilai AS$35 bilion (RM106 bilion).

Arab Saudi adalah pengeksport minyak terbesar dunia.

Insentif-intensif itu termasuk dana untuk mengurangkan inflasi negara dan membantu golongan belia menganggur serta keluarga untuk memiliki rumah mampu milik.

Semua peruntukan itu diberikan ketika protes merebak di banyak negara Arab kesan daripada rakyatnya yang hidup dihimpit kemiskinan, rasuah dan tekanan pemerintah.

Langkah tersebut bagaimanapun tidak melibatkan reformasi politik seperti yang dituntut oleh golongan liberal dan pihak pembangkang.

Arab Saudi mengamalkan pemerintahan beraja mutlak dan tidak memiliki Parlimen atau parti-parti politik.

"Saya berpendapat inisiatif itu baik tetapi kita perlu melihat lebih banyak reformasi seperti pilihan raya perbandaran dan urus tadbir yang lebih baik.

"Peruntukan kewangan hanya akan berjaya sekiranya para pegawai melaksanakan tanggung jawab mereka," kata seorang penganalisis politik tempatan. - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

iPhone bukan telefon pintar paling laris

Posted:

iPhone bukan telefon pintar paling laris

iPhone bukan telefon pintar paling laris


DUA buah telefon pintar iPhone.


LONDON - Satu kajian terbaru mendapati telefon pintar keluaran Apple Inc, iPhone bukan lagi antara gajet paling laris di Britain, lapor sebuah akhbar semalam.

Telefon pintar iPhone kini berada di tempat keenam senarai telefon pintar terlaris di negara itu dengan orang ramai cenderung memilih gajet serupa yang jauh lebih murah.

Kajian tersebut dibuat oleh laman web uSwitch.com Mobile, yang menyenaraikan telefon pintar yang paling popular pada masa kini di Britain berdasarkan nilai jualan dan pencarian di Internet.

Ia mendapati telefon pintar Desire keluaran syarikat Taiwan, HTC menduduki tempat pertama senarai itu dengan diikuti HTC Desire HD dan HTC Wildfire.

"Selain boleh mengakses beribu-ribu aplikasi seperti iPhone, HTC Desire memiliki kelebihan lain yang memikat pengguna," kata komen di uSwitch.

Telefon HTC dan beberapa gajet lain meniru aplikasi skrin sentuh iPhone yang menjadi popular.

Semua telefon pintar kini menawarkan akses Internet kelajuan tinggi bersama-sama video, muzik dan pelbagai jenis permainan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan